Królik po 6 miesiącu
Mięso królika ma dużą wartość odżywczą, jest lekkostrawne, smaczne, delikatne i chude.
Mięso królika ma dużą wartość odżywczą, jest lekkostrawne, smaczne, delikatne i chude.
To prastare zboże zachowało swoją pierwotną formę, ponieważ, w odróżnieniu od innych, nie poddaje się modyfikacjom genetycznym.
Owoce poziomki leśnej są małe i bardzo aromatyczne, ogrodowej - znacznie większe, jednak o słabszym zapachu.
Truskawka ananasowa, która dała początek współczesnym odmianom, została wyhodowana w XVIII w. ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej z południowoamerykańską poziomką chilijską.
Pochodzi z Chin. Zajadali się nią już faraonowie, w Egipcie i Grecji cieszyła się doskonałą reputacją.
Jogurt znano już w starożytności, a tradycja jego wytwarzania była ustnie przekazywana w różnych kulturach. Jogurt pochodzi najprawdopodobniej z Indii, szczególnie rozpowszechnił się w krajach bliskiej Azji i Afryki, a poprzez Turcję na Bałkanach.
Mleko acidofilne to orzeźwiający napój fermentowany otrzymywany w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami bakterii.
Kefir wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu, gdzie od setek lat był jednym z najcenniejszych napojów, jakimi raczyli się miejscowi matuzalemowie.
Pochodzi z Azji. Została sprowadzona do Europy na początku XX w. przez niemieckiego botanika W. Kalmpera. Soja występuje w wielu odmianach dających ziarno jasne lub ciemne, różnej wielkości i smaku. Spożywa się strąki i nasiona.
Ojczyzną moreli jest obszar rozciągający się od Turcji poprzez Środkową Azję do wschodnich Chin.
Egipcjanie jako pierwsi odkryli zalety winogron suszonych na słońcu. Ponad 1000 lat temu podróżnicy sprowadzili je ze Środkowego Wschodu do Europy, stąd w czasach Krzysztofa Kolumba, trafiły do Meksyku i Kalifornii.
Dynia jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Ameryki Środkowej. Uprawiana była przez Inków, wraz z odkryciem Ameryki - Europa odkryła również dynię.