Zalecenia żywienia niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym, wprowadzone w 2007roku.
Schematy żywienia niemowląt
W dniu 15 maja 2007 obradował Zespół Ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii. Celem spotkania była aktualizacja schematu żywienia opublikowanego w 2001 roku. Dokonano przeglądu piśmiennictwa oraz omówiono praktyki żywieniowe w innych krajach europejskich i USA. W wyniku dyskusji Zespół Ekspertów przyjął następujące ustalenia:
Sztuczne karmienie noworodka – Mleko modyfikowane
W myśl Dyrektywy Unii Europejskiej z 2006 roku zaleca się, aby u dzieci żywionych sztucznie stosować mleko początkowe do czasu wprowadzenia pokarmów uzupełniających (w praktyce przez całe pierwsze półrocze), a mleko następne dopiero w 2. półroczu życia.
Kiedy wprowadzić gluten do diety niemowlaka
Wyniki badań obserwacyjnych dowodzą, że stopniowe wprowadzanie glutenu w czasie karmienia piersią jest prawdopodobnie związane ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby trzewnej. U dzieci karmionych sztucznie wydaje się, że optymalnym okresem wprowadzania glutenu jest 4-6 m.ż..
W związku z powyższym zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż.
Dla ostatecznego wyjaśnienia związku pomiędzy karmieniem piersią a chorobą trzewną konieczne jest przeprowadzenie badań interwencyjnych. Możliwa jest zmiana zaleceń po opublikowaniu wyników tych badań.
Eliminacja produktów potencjalnie alergizujących dzieci
W chwili obecnej nie ma wystarczających dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzenie pokarmów potencjalnie alergizujących (np. ryb, jaja kurzego) u dzieci zdrowych.
Schemat sztucznego żywienia niemowląt (2007)
Wiek (miesiące) | LICZBA POSIŁKÓW WIELKOŚĆ PORCJI1 | RODZAJ POSIŁKU |
1 | 7 x 90-110 ml | mleko początkowe |
2 | 6 x 110-130 ml | mleko początkowe |
3 | 6 x 130 ml | mleko początkowe |
4 | 6 x 150 ml | mleko początkowe |
5 | 5 x 180 ml | 4 x mleko początkowe 1 x zupa - przecier jarzynowy2 skrobane jabłko lub sok (najlepiej przecierowy) - 50-100 g |
6 | 5 x 180 ml | 4 x mleko początkowe (pół łyżeczki, czyli ok. 2-3 g na 100 ml + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru) lub ryby (1-2 razy w tygodniu) |
7 | 5 x | 1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml) i z gotowanym mięsem3 (10 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu) |
8 | 5 x | 1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6 g na 100 ml) i z gotowanym mięsem (10-15 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu) |
9 | 5 x | 1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej 1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej 1 x 200 ml - kaszka na mleku następnym 1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem ½ żółtka i z gotowanym mięsem3 (10-15 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu) 1 x 150 g - owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) + biszkopt |
10 | 4-5 x | 3 x 220 ml - mleczny posiłek łączony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe lub bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki) |
11-12 | 4-5 x | posiłki jak w 10 miesiącu życia zmiana: wprowadzić całe jajko 3-4 razy w tygodniu twarożek, kefir, jogurt kilka razy w tygodniu4 |
1 Podana wielkość porcji jest średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od łaknienia i zapotrzebowania. Różnice mogą również dotyczyć liczby posiłków.
2 Składnikiem tłuszczowym zup jarzynowych może być wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy.
3 Konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu.
4 Tylko naturalne składniki; bez konserwantów, z ograniczeniem cukru.