Czego nie może zabraknąć w diecie ciężarnej?
Jak komponować dietę, jakie produkty wybierać w kolejnych miesiącach ciąży, by dostarczyć wszystkich niezbędnych składników sobie i dziecku.
Jak komponować dietę, jakie produkty wybierać w kolejnych miesiącach ciąży, by dostarczyć wszystkich niezbędnych składników sobie i dziecku.
W okresie ciąży przyszłym mamom doskwierają różne dolegliwości. Dieta ciężarnej może złagodzić występujące dolegliwości czy schorzenia.
Kolejne badania potwierdzają wpływ diety kobiety ciężarnej na zdrowie dziecka.
Picie mleka w ciąży może chronić potomstwo przed zachorowaniem na stwardnienie rozsiane w wieku dorosłym - wskazują wstępne wyniki amerykańskich badań.
Jedzenie w ciąży dużych ilości produktów z lukrecją może negatywnie wpływać na inteligencję i zachowanie przyszłego potomka - informuje pismo "American Journal of Epidemiology".
Ciężarne, które jedzą siedem i więcej porcji owoców oraz warzyw dziennie są mniej narażone na infekcje górnych dróg oddechowych.
Od dnia poczęcia z zapłodnionego jaja rozwija się w Tobie mały człowiek, aby organizm dziecka rozwijał się prawidłowo musisz dostarczać mu odpowiednią dawkę wartościowego budulca.
Dieta przyszłej mamy powinna być różnorodna i bogata w świeże warzywa i owoce. Są jednak produkty, które powinnaś wyeliminować ze swojego jadłospisu.
Matki, które w okresie ciąży lub karmienia piersią odżywiają się niezdrowo, szkodzą zdrowiu swego potomstwa.
Kobiety, które w ciąży stosują dietę śródziemnomorską, bogatą w warzywa, owoce, ryby i oliwę z oliwek, mogą zapobiegać alergiom u swojego potomstwa - wynika z badań, które publikuje pismo "Thorax".
Przyszłe mamy, które codziennie spożywają orzechy mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia astmy u ich dzieci
Duże ilości kofeiny przyjmowane podczas ciąży zwiększają ryzyko poronienia - ostrzegają naukowcy.