Pożywny czerwony barszczyk dla niemowlaka już po 7 miesiącu, dobry nie tylko od święta.
Prosty przepis na zupę barszcz ukraiński
Pożywny czerwony barszcz dla niemowlaka już po 7 miesiącu, dobry nie tylko od święta.
Składniki na barszcz ukraiński
- chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
- 1 mała marchewka
- ½ pietruszki
- mały kawałek selera
- ½ pora
- ½ dużego ziemniaka
- ½ buraka
- natka pietruszki
- łyżeczka masła
Niezbędne urządzenia kuchenne
- 2 garnuszki
- blender lub tarka
- nóż
- deska do krojenia
Jak ugotować zupę barszcz ukraiński
Do wrzątku wrzucam obrane i umyte warzywa, poza burakiem, którego gotuje nie obranego w osobnym garnku. Gotuję aż warzywa będą miękkie ok. 20-30 min.
W osobnym garnku gotuję umyte mięsko (kawałek wielkości ok.1/3 dłoni).
Wyjmuję warzywa i kroje na kawałki: marchewkę, pora, ziemniaka, buraka i wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję masło i natkę, chwilkę jeszcze gotuję i barszcz ukraiński w wersji dla dziecka gotowy.
Uwagi
- seler może uczulać.
- barszcz można zamrozić w małych plastykowych pojemniczkach i rozmrażać bezpośrednio przed podaniem.
- dla niemowlaka do ok. 9 miesiąca barszcz należy miksować, później należy podawać jedzenie coraz mniej rozdrobnione, warzywa można drobno kroić lub ucierać na tarce do jarzyn.
- jak maluch ma zaparcia można dać mu więcej buraka.
fot.
osesek.pl