Soja po 10 miesiącu

Pochodzi z Azji. Została sprowadzona do Europy na początku XX w. przez niemieckiego botanika W. Kalmpera. Soja występuje w wielu odmianach dających ziarno jasne lub ciemne, różnej wielkości i smaku. Spożywa się strąki i nasiona.

Soczewica po 6 miesiącu

Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych strączkowych, znano ją już cztery tysiące lat temu. Pochodzi z Azji. Ceniona była w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie, choć uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich.

Ogórek po 10 miesiącu

Owoc jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych, pochodzącej z północno-zachodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim i gdzie znany był już trzy tysiące lat temu, podobnie jak w Grecji, Rzymie i innych krajach rejonu Morza Śródziemnego.

Kukurydza po 6 miesiącu

Zbożowa roślina uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tzw. polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną lub konserwowaną, a także kukurydzę pękającą.
 

Strony