Rzodkiewka po 12 miesiącu
Pochodzi z Chin. Zajadali się nią już faraonowie, w Egipcie i Grecji cieszyła się doskonałą reputacją.
Pochodzi z Chin. Zajadali się nią już faraonowie, w Egipcie i Grecji cieszyła się doskonałą reputacją.
Pochodzi z Azji. Została sprowadzona do Europy na początku XX w. przez niemieckiego botanika W. Kalmpera. Soja występuje w wielu odmianach dających ziarno jasne lub ciemne, różnej wielkości i smaku. Spożywa się strąki i nasiona.
Pochodzi z Persji w Europie rozpowszechniła się dopiero w XIX w. Obecna marchew jadalna to produkt końcowy długiego procesu selekcji mutantów.
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych strączkowych, znano ją już cztery tysiące lat temu. Pochodzi z Azji. Ceniona była w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie, choć uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich.
Kupić je możemy przez cały rok, choć zdecydowanie najlepsze są latem i wczesną jesienią. Pomidory prosto z krzaczka są słodkie i mają intensywny, owocowy smak. Te szklarniowe smakują niestety znacznie gorzej.
Seler pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie był znany i ceniony w starożytności, zwłaszcza w Egipcie, Grecji i Rzymie. Obecnie rozpowszechniony jest również w Azji, Afryce, Ameryce i Europie.
Dwuletnia roślina zielona z rodziny amarylkowatych pochodząca ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie znano ją już od przeszło 4,5 tysięcy lat.
Dwuletnia roślina z rodziny baldaszkowatych, pochodząca pierwotnie ze wschodniej części strefy śródziemnomorskiej - prawdopodobnie z Sardynii.
Pochodzi z Persji skąd Arabowie przywieźli go w średniowieczu ok. IX w. do Hiszpanii. W pozostałych krajach europejskich nie znalazł większego uznania. Dopiero wiek XIX stał się okresem przełomowym w uprawie szpinaku.
Owoc jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych, pochodzącej z północno-zachodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim i gdzie znany był już trzy tysiące lat temu, podobnie jak w Grecji, Rzymie i innych krajach rejonu Morza Śródziemnego.
W Europie znanych jest ponad 600 odmian ziemniaka. W Polsce uprawia się ich około 100. Za najsmaczniejsze uważa się Milę, Bryzę, Marynę, Aster, Almę, Irysa i Irgę.
Zbożowa roślina uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tzw. polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną lub konserwowaną, a także kukurydzę pękającą.