Truskawka ananasowa, która dała początek współczesnym odmianom, została wyhodowana w XVIII w. ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej z południowoamerykańską poziomką chilijską.
Właściwości truskawki
Owoc truskawki jest właściwie mięsistym rozrośniętym dnem kwiatowym zawierającym na powierzchni wiele małych suchych owocków.
Truskawki są skarbnicą dobroczynnych substancji. Posiadają pektyny, obniżające poziom cholesterolu i neutralizujące substancje toksyczne, a także bakteriobójcze substancje - fitocyny.
Truskawki są bogate w garbniki, kwasy organiczne, witaminy; C, B1, A, kwas foliowy, sole żelaza, fosforu, wapnia, magnez, manganu, jodu i kobaltu.
Truskawka posiada także kwas elegonowy, który neutralizują substancje rakotwórcze
Truskawki mają niską wartość kaloryczną 100g to tylko 34 kcal. Oczyszczają przewód pokarmowy, regulują wydzielanie żółci oraz chronią przed miażdżycą. Działając moczopędnie truskawki wspomagają pracę nerek i pomagają w usuwaniu kwasu moczowego. Poprawiają trawienie szczególnie tłuszczu i białka. Polecane w dietach odchudzających, w niedokrwistości z niedoboru żelaza. Właściwości moczopędne truskawek mogą być wykorzystywane w leczeniu kamicy moczowej. Zmniejszają ciśnienie i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.
Truskawek nie wolno moczyć długo w wodzie, szypułkę ściągamy dopiero po umyciu.
Spożywa się je na surowo, używa do przetworów - kompotów, konfitur, soków.
Truskawki do diety dziecka możemy wprowadzić po 10 miesiącu - trzeba jednak uważać, ponieważ niektóre dzieci mogą na truskawki zareagować alergicznie.