Mleko acidofilne to orzeźwiający napój fermentowany otrzymywany w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami bakterii.
Mleko acidofilne to orzeźwiający napój fermentowany otrzymywany w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami bakterii. Bakterie te skutecznie hamują rozwój mikroflory chorobotwórczej w przewodzie pokarmowym.
Jest bardzo smaczne i znacznie łatwiej przyswajalne mleko niż mleko krowie. Częste podawanie tego mleka maluchom wpływa na zwiększenie apetytu.
Mleko acidofilne charakteryzuje się szczególnymi walorami odżywczymi i dietetycznymi:
- jest lekkostrawne,
- zawiera łatwo przyswajalny przez organizm wapń,
- stanowi bogate źródło białka, tłuszczu, węglowodanów, związków mineralnych i witamin,
- spożywane regularnie przyczynia się do wytwarzania prawidłowej mikroflory jelitowej,
- pomaga w leczeniu zaburzeń trawiennych i w zwalczaniu chorobotwórczych bakterii jelitowych,
- podnosi odporność organizmu,
- przeciwdziała ujemnym skutkom stresu,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- regeneruje organizm po przewlekłym leczeniu antybiotykami,
- łagodzi skutki wirusowego zapalenia wątroby.