Orkisz
To prastare zboże zachowało swoją pierwotną formę, ponieważ, w odróżnieniu od innych, nie poddaje się modyfikacjom genetycznym.
To prastare zboże zachowało swoją pierwotną formę, ponieważ, w odróżnieniu od innych, nie poddaje się modyfikacjom genetycznym.
Dynia jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Ameryki Środkowej. Uprawiana była przez Inków, wraz z odkryciem Ameryki - Europa odkryła również dynię.
Słonecznik, pochodzi z obszaru Ameryki Północnej, gdzie reprezentowany jest przez ponad 100 gatunków. Swoją karierę rośliny „jadalnej" słonecznik rozpoczął dzięki carowi Piotrowi Wielkiemu
Pieczywo stanowi podstawowy składnik codziennej diety człowieka. Wypiekany jest z ciasta sporządzanego z mąki, wody, drożdży lub zakwasu, mleka, tłuszczu, jaj, soli, cukru, środków smakowych, zapachowych itp.
Najczęściej do wypieku pieczywa używa się mąki pszennej. Niemniej jednak, z innych zbóż i roślin uprawnych również wytwarza się mąkę - jest ich wiele rodzajów i każda z nich ma swoisty smak i właściwości, które wpływają na smak, zapach i konsystencję pieczywa.
Pochodzi z Indii, skąd został sprowadzony do Europy przez Aleksandra Wielkiego i Arabów. Dla większości żyjących na świecie ludzi ryż stanowi podstawę żywienia, uprawiany od 5 tysięcy lat
Gryczana, jęczmienna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik. Kasze znajdują się w podstawie tzw. piramidy żywieniowej, powinny być spożywane codziennie.
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Amarantus jest produktem niezwykle odżywczym i lekko strawnym.
Orzech włoski nie jest botanicznie prawdziwym "orzechem", nie pochodzi również z Włoch. Jest natomiast klasycznym pestkowcem pochodzącym z Azji Mniejszej.