Witamina PP - Niacyna, witamina B3, kwas nikotynowy
Witamina PP - Niacyna należy do witamin powszechnie występujących w świecie roślin i zwierząt.
Witamina PP - Niacyna należy do witamin powszechnie występujących w świecie roślin i zwierząt.
Mianem witaminy K określamy grupę związków nierozpuszczalnych w wodzie, ale rozpuszczalnych w tłuszczach. Do grupy tej należą: witamina K1 (fitomenadion), witamina K2 (menachinon-6), witamina K3 (menadion).
W produktach spożywczych witamina H występuje w stanie wolnym jak i związanym z białkami. W postaci wolnej znajduje się głównie w mleku i w warzywach, a w związanej w mięsie i drożdżach. Biotynę znaleziono prawie we wszystkich tkankach roślin i zwierząt.
Istnieje, co najmniej osiem postaci witaminy E zwanych, tokoferolami, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Witamina E związana jest z przemianą azotową i oddychaniem.
Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, ułatwia to jej magazynowanie w organizmie. Dlatego nie powinno się jej zażywać beztrosko i dowolnie mając nadzieję, że za miesiąc będziemy mieli wspaniałe zęby i kości.
Witamina C - znana głównie pod nazwą kwasu askorbinowego należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Głównym źródłem witaminy C są świeże oraz właściwie przetworzone owoce i warzywa.
Witamina B12, rozpuszczalna w wodzie, jest ogólną nazwą związków tzw. korynoidów o zbliżonej budowie chemicznej i podobnej funkcji fizjologicznej.
Z udziałem kwasu foliowego powstają substancje neurostymulacyjne - serotonina działająca kojąco i uspokajająco (zdrowy sen!) oraz noradrenalina, która jest odpowiedzialna za aktywność i dynamikę w ciągu dnia. Kwas foliowy - to kolejna witamina z grupy B, która uczestniczy w syntezie "hormonów szczęścia".
Witamina B6, rozpuszczalna w wodzie, obejmuje grupę trzech naturalnych związków pirydynowych ulegających w organizmie wzajemnym przekształceniom i wykazujących podobne działanie biologiczne. Pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina są koenzymem dla ponad 50 różnych enzymów.
Uważa się, że witamina B5 pozwala utrzymać formę i szczupłą sylwetkę ciała. Witamina ta wspomaga pracę serca i zwiększa zdolność do koncentracji, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu i powstawaniu zmarszczek.
Najważniejszą czynnością witaminy B2 w organizmie jest jej udział w procesach utleniania i redukcji, ryboflawina odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.
Witamina B1 rozpuszczalna w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.