Owoce poziomki leśnej są małe i bardzo aromatyczne, ogrodowej - znacznie większe, jednak o słabszym zapachu.
Owoce poziomki leśnej są małe i bardzo aromatyczne, ogrodowej - znacznie większe, jednak o słabszym zapachu.
Cechują się niską wartością kaloryczną 100g to 36 kcal.
Najlepsze na surowo, przetwarzane również na dżemy i konfitury.
Zawierają ok. 10% cukrów, witaminy C, P, K, karotenoidy, antocyjany, sole żelaza, fosforu, wapnia i siarki, a także kwas cytrynowy, jabłkowy, winowy, szczawiowy, chinowy i w małych ilościach kwas salicylowy.
Medycyna ludowa polecała owoce poziomki jako lek w przypadkach kamicy moczowej. Zmiażdżone owoce były polecane do robienia okładów w przypadkach chorób skórnych. Liście poziomki zawierają garbniki pirokatechinowe, flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne. Związki czynne zawarte w liściach zwiększają ilość wydalanego moczu i szkodliwych produktów przemiany materii, co zapobiega rozwojowi kamieni moczowych.