Egipcjanie jako pierwsi odkryli zalety winogron suszonych na słońcu. Ponad 1000 lat temu podróżnicy sprowadzili je ze Środkowego Wschodu do Europy, stąd w czasach Krzysztofa Kolumba, trafiły do Meksyku i Kalifornii.
Egipcjanie jako pierwsi odkryli zalety winogron suszonych na słońcu. Ponad 1000 lat temu podróżnicy sprowadzili je ze Środkowego Wschodu do Europy, stąd w czasach Krzysztofa Kolumba, trafiły do Meksyku i Kalifornii.
Przez starożytnych Rzymian rodzynki (słowo wywodzące się od łacińskiego "racemus" czyli - kiść, grono) traktowane były wyjątkowo, ówcześni medycy przepisywali je jako panaceum na wszystkie dolegliwości, począwszy od zatrucia grzybami, na schorzeniach wieku podeszłego skończywszy.
Dziś z Kalifornii pochodzi 50% światowej produkcji rodzynek. Liczącymi się producentami są też Grecja i Turcja.
Suszone owoce winogron zawierają witaminy z grupy B, usprawniające procesy metaboliczne układu nerwowego, obecność potasu sprawia, że mogą mieć znaczenie w obniżaniu ciśnienia krwi.
Zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów chroniących przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej, co w efekcie może mieć duże znaczenie w zapobieganiu raka jelita grubego.
Rodzynki dostarczają około 270kcal w 100g produktu.
Rodzynki pozyskuje się ze specjalnych bezpestkowych odmian winorośli, których sposób uprawy i zbioru owoców nie zmienił się od wieków, podobnie jak podstawowa metoda suszenia na słońcu.
Kiście owoców układa się na arkuszach papieru i pozostawia na słońcu na około 3 tygodnie, odwracając co pewien czas w celu równomiernego wysuszenia. Rodzynki nie powinny zawierać więcej niż 15% wody. Następnie arkusze roluje się wraz z rodzynkami i dosusza na słońcu jeszcze przez, kilka dni. W zależności od odmiany uzyskują kolor brunatny lub brązowy. Dla otrzymania jasnej, "złotej" barwy rodzynek wykorzystuje się suszenie mechaniczne. Owoce są myte, umieszczane na drewnianych tacach i suszone w strumieniu gorącego powietrza przez około 24 godziny.
Zależnie od odmiany winorośli i typu suszenia, dostępnych jest kilka rodzajów rodzynek:
Currants - zwane też Korynckimi, w kolorze najciemniejsze wśród rodzynek. Wykorzystywane są jako dodatek do potraw lub przekąski.
Golden Raisins - czyli Złote Rodzynki. Najpiękniejsze. Wygląd swój zawdzięczają szybkiemu suszeniu.
Monukka - są duże i ciemne. Produkowane są w niewielkich ilościach. Zagranicą można je kupić tylko w sklepach z tzw. "zdrową żywnością".
Muscat - to najpopularniejsze na świecie rodzynki stosowane jako słodka przekąska lub dodatek do płatków śniadaniowych.
Sułtanki - doskonałe jako dodatek do potraw lub przekąska.