Witamina PP - Niacyna, witamina B3, kwas nikotynowy

Witamina PP - Niacyna należy do witamin powszechnie występujących w świecie roślin i zwierząt.

Witamina PP - Niacyna należy do witamin powszechnie występujących w świecie roślin i zwierząt.


Do czego jest potrzebna naszemu organizmowi
 

  • współdziała z ryboflawiną i tiaminą w procesach metabolicznych.
  • jako składnik koenzymów niacyna uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie.
  • uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi,
  • uczestniczy w procesach regulacji poziomu cholesterolu w organizmie,
  • bierze udział w regulacji przepływu krwi w naczyniach
  • pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry,
  • współdziała w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, progesteron).


Źródła Witaminy B3

  • wątroba,
  • mięso,
  • ryby,
  • orzechy,
  • ziarna zbóż
  • ziemniaki
  • groszek
  • awokado
  • śliwki
  • figi
  • daktyle
  • orzeszki ziemne


Kiedy jest jej za mało.

Długotrwały niedobór prowadzi do:

  • wystąpienia pelagry tzw rumień lombradzki - szorstkość i zaczerwienienie skóry
  • zaburzenia w metabolizmie cukrów,
  • zaburzenia procesu oddychania komórkowego
  • dysfunkcji układu trawiennego (biegunki, spadek masy ciała, osłabienie)
  • zakłócenia w funkcjonowaniu układu nerwowego (bezsenność, zawroty głowy, bóle głowy, zapalenie nerwów, zaburzenia pamięci ).


Nadmierne spożywanie cukru, słodyczy lub napojów słodzonych prowadzi do utraty niacyny. Niacyna nie jest magazynowana w organizmie ludzkim. Nadwyżki zostają wydalone z moczem. W bieżącej diecie muszą więc znajdować się odpowiednie ilości witaminy PP.

Kiedy jest jej za dużo

Stosowanie przez dłuższy czas dużych dawek może powodować:

  • uszkodzenie wątroby
  • niemiarowość pracy  serca
  • dolegliwości skórne (pieczenie i swędzenie)
  • podniesienie poziomu glukozy we krwi