Witamina PP - Niacyna należy do witamin powszechnie występujących w świecie roślin i zwierząt.
Witamina PP - Niacyna należy do witamin powszechnie występujących w świecie roślin i zwierząt.
Do czego jest potrzebna naszemu organizmowi
- współdziała z ryboflawiną i tiaminą w procesach metabolicznych.
- jako składnik koenzymów niacyna uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie.
- uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi,
- uczestniczy w procesach regulacji poziomu cholesterolu w organizmie,
- bierze udział w regulacji przepływu krwi w naczyniach
- pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry,
- współdziała w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, progesteron).
Źródła Witaminy B3
- wątroba,
- mięso,
- ryby,
- orzechy,
- ziarna zbóż
- ziemniaki
- groszek
- awokado
- śliwki
- figi
- daktyle
- orzeszki ziemne
Kiedy jest jej za mało.
Długotrwały niedobór prowadzi do:
- wystąpienia pelagry tzw rumień lombradzki - szorstkość i zaczerwienienie skóry
- zaburzenia w metabolizmie cukrów,
- zaburzenia procesu oddychania komórkowego
- dysfunkcji układu trawiennego (biegunki, spadek masy ciała, osłabienie)
- zakłócenia w funkcjonowaniu układu nerwowego (bezsenność, zawroty głowy, bóle głowy, zapalenie nerwów, zaburzenia pamięci ).
Nadmierne spożywanie cukru, słodyczy lub napojów słodzonych prowadzi do utraty niacyny. Niacyna nie jest magazynowana w organizmie ludzkim. Nadwyżki zostają wydalone z moczem. W bieżącej diecie muszą więc znajdować się odpowiednie ilości witaminy PP.
Kiedy jest jej za dużo
Stosowanie przez dłuższy czas dużych dawek może powodować:
- uszkodzenie wątroby
- niemiarowość pracy serca
- dolegliwości skórne (pieczenie i swędzenie)
- podniesienie poziomu glukozy we krwi