W produktach spożywczych witamina H występuje w stanie wolnym jak i związanym z białkami. W postaci wolnej znajduje się głównie w mleku i w warzywach, a w związanej w mięsie i drożdżach. Biotynę znaleziono prawie we wszystkich tkankach roślin i zwierząt.
W produktach spożywczych witamina H występuje w stanie wolnym jak i związanym z białkami. W postaci wolnej znajduje się głównie w mleku i w warzywach, a w związanej w mięsie i drożdżach. Biotynę znaleziono prawie we wszystkich tkankach roślin i zwierząt.
Do czego jest potrzebna naszemu organizmowi
Witamina H należy do witamin z grupy witamin B, a więc jest rozpuszczalna w wodzie.
- pełni rolę przenośnika dwutlenku węgla w różnych procesach przemiany materii.
- bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, jak też przy wchłanianiu witaminy C.
- współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów jak również uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny - białka odpowiedzialnego za prawidłowe krzepnięcie krwi.
- wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu.
Źródła Witaminy H
Biotynę znaleziono prawie we wszystkich tkankach roślin i zwierząt, przy czym w większych ilościach w młodszych lub szybko rosnących niż w dojrzałych.
- mleko i produkty mleczne,
- szpinak
- brokuły
- sałata,
- mięso,
- żółtka jaj,
- mące sojowej,
- nie łuskanym ryżu,
- owoce,
- orzechy,
- kalafior,
- drożdżach,
- wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach.
Kiedy jest jej za mało.
Niedobór witaminy H może powodować:
- bóle mięśniowe,
- osłabienie i apatia.
- łysienie
- łszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach
- wysuszenie i przebarwienia skóry oraz błon śluzowych
- wypryski skórne
- pogorszenie metabolizmu tłuszczów
- podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi
- depresja.
Kiedy jest jej za dużo
Do tej pory nie określono toksycznego wpływu biotyny na organizm ludzki.