Witamina H- Biotyna

W produktach spożywczych witamina H występuje w stanie wolnym jak i związanym z białkami. W postaci wolnej znajduje się głównie w mleku i w warzywach, a w związanej w mięsie i drożdżach. Biotynę znaleziono prawie we wszystkich tkankach roślin i zwierząt.

W produktach spożywczych witamina H występuje w stanie wolnym jak i związanym z białkami. W postaci wolnej znajduje się głównie w mleku i w warzywach, a w związanej w mięsie i drożdżach. Biotynę znaleziono prawie we wszystkich tkankach roślin i zwierząt.


Do czego jest potrzebna naszemu organizmowi

Witamina H należy do witamin z grupy witamin B, a więc jest rozpuszczalna w wodzie.
 

  • pełni rolę  przenośnika dwutlenku węgla w różnych procesach przemiany materii.
  • bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, jak też przy wchłanianiu witaminy C.
  • współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów jak również uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny - białka odpowiedzialnego za prawidłowe krzepnięcie krwi.
  • wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu.


Źródła Witaminy H

Biotynę znaleziono prawie we wszystkich tkankach roślin i zwierząt, przy czym w większych ilościach w młodszych lub szybko rosnących niż w dojrzałych.

  • mleko i produkty mleczne,
  • szpinak
  • brokuły
  • sałata,
  • mięso,
  • żółtka jaj,
  • mące sojowej,
  • nie łuskanym ryżu,
  • owoce,
  • orzechy,
  • kalafior,
  • drożdżach,
  • wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach.


Kiedy jest jej za mało.

Niedobór witaminy H może powodować:

  • bóle mięśniowe,
  • osłabienie i apatia.
  • łysienie
  • łszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach
  • wysuszenie i przebarwienia skóry oraz błon śluzowych
  • wypryski skórne
  • pogorszenie metabolizmu tłuszczów
  • podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi
  • depresja.


Kiedy jest jej za dużo

Do tej pory nie określono toksycznego wpływu biotyny na organizm ludzki.