Witamina C - Kwas Askorbinowy

Witamina C - znana głównie pod nazwą kwasu askorbinowego należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Głównym źródłem witaminy C są świeże oraz właściwie przetworzone owoce i warzywa.

Witamina C - znana głównie pod nazwą kwasu askorbinowego należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Głównym źródłem witaminy C są świeże oraz właściwie przetworzone owoce i warzywa.

Do czego jest potrzebna naszemu organizmowi
 

  • wpływa na syntezę hormonów steroidowych kory nadnerczej i syntezę insuliny,
  • jest nieodzowna w prawidłowym funkcjonowaniu tkanki łącznej, gdzie uczestniczy w syntezie kwasu hialuronowego niezbędnego do syntezy kolagenu oraz w procesach kostnienia,
  • bierze także udział hematopoezie, w przyswajaniu żelaza i syntezie hemoglobiny,
  • odgrywa ważną rolę w procesach odpornościowych,
  • działa odtruwająco,
  • wpływa też na wzrost i rozwój komórek organizmu,
  • utrudnia przenikanie do nich wirusów,
  • ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • przyspiesza procesy gojenia,
  • uczestniczy w regeneracji witaminy E,
  • neutralizowanie przez witaminę C szkodliwego wpływu wolnych rodników chroni organizm przed zmianami nowotworowymi,
  • witamina ta ogranicza produkcję działających nowotworowo nitrozamin, czyli substancji powstałych z połączenia azotynów, które są dodawane do konserwowanych produktów żywnościowych, m.in. do mięsa, z substancjami znajdującymi się w żołądku,
  • łagodzi ona nieprzyjemne objawy uboczne radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów.


Suszenie, solenie,  promienie ultrafioletowe, stosowanie benzoesanu sodu czy kwasu salicylowego do konserwowania przetworów warzywnych i owocowych oraz niektóre leki np. sulfonamidy, pochodne barbiturowe niszczą witaminę C. Długotrwałe przyjmowanie aspiryny trzykrotnie zwiększa wydalanie witaminy C, dlatego też należy wtedy zwiększyć dawki tej witaminy.

Źródła Witaminy C

Głównym źródłem witaminy C są świeże oraz właściwie przetworzone owoce i warzywa. W świecie zwierzęcym znajduje się bardzo mało witaminy C.

  • kalafior,
  • kapusta, zwłaszcza kiszona,
  • kiszone ogórki,
  • nać pietruszki
  • rzeżucha
  • brukselka
  • papryka czerwona
  • chrzan,
  • ziemniaki
  • pomidory,
  • jagody,
  • truskawki
  • owoce dzikiej róży,
  • czarne porzeczki,
  • jarmuż,
  • jabłka,
  • cytrusy.


Uwzględniając specyfikę naszej diety głównym źródłem witaminy C są ziemniaki 37%, następnie owoce 31% i warzywa około 28% ogólnej zawartości tej witaminy w racji pokarmowej. Najwięcej witaminy C stwierdzono w liściach pietruszki, tzw. natce i w czerwonej papryce. Bardzo ubogim źródłem tej witaminy jest między innymi marchew i cebula.

Należy pamiętać, że w czasie przechowywania w okresie zimy ziemniaki i warzywa tracą znaczną część witaminy C.

Kiedy jest jej za mało.

Zbyt mała jej ilość w diecie może objawiać się:

  • osłabieniem, bólami mięśniowymi,
  • apatią,
  • brakiem apetytu,
  • bladością skóry i błon śluzowych,
  • pękaniem drobnych naczynek krwionośnych,
  • bólem głowy,
  • krwawieniem z dziąseł,
  • dużą podatnością na choroby zakaźne,
  • zwiększoną łamliwością kości,
  • wolniejszym gojeniem się ran,
  • wstępowaniem szkorbutu objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów


Brak witaminy C w pożywieniu ciężarnej stwarza zagrożenie teratogenne dla płodu.  Zbyt mała ilość witaminy C powoduje zwiększone wydalanie witaminy B6.

Kiedy jest jej za dużo

Stosowanie wysokich dawek powoduje zakwaszenie moczu, upośledzając w ten sposób wydalanie stałych kwasów i zasad. Kwaśny odczyn moczu może powodować wytrącanie się mocznów i cystynianów oraz tworzenie się kamieni w drogach moczowych.