Witamina B1 rozpuszczalna w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.
Witamina B1 rozpuszczalna w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.
Źródła Witaminy B1
- produkty zbożowe grubego przemiału, (Tiamina jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i polerowaniu zubażają mąkę w tę witaminę.)
- mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina),
- drób
- rośliny strączkowe - groch, fasola,
- nasiona słonecznika
- drożdże,
- orzechy,
- ryby,
- owoce i warzywa.
Kiedy jest jej za mało.
Stany niedoboru witaminy B1 prowadzą do zaburzeń oddychania tkankowego, czynności układu nerwowego, wątroby i mięśnia sercowego. Do najczęstszych objawów niedoborowych tiaminy, które najczęściej spotyka się wśród osób nadużywających alkohol (alkohol rozkłada w znacznym stopniu tiaminę) należy:
- zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego: uczucie osłabienia i zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, zaburzenia pamięci i depresja
- niewydolność krążenia: przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych
- zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego: utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunki, Bóle brzucha. Brak apetytu, spadek wagi.
Ostrą postać awitaminozy B1, zwaną beri-beri, spotyka się w stanach głodowych oraz u dzieci odżywianych np. samym ryżem. Charakteryzuje sie zaburzeniami czucia, osłabieniem mięśni kończyn dolnych, uogólnionymi obrzękami do jam ciała.
Kiedy jest jej za dużo.
W przypadku przedawkowania witaminy B1 mogą wystąpić:
- osłabienie, zmęczenie
- zawroty głowy
- obrzęki
- drżenie mięśni
- zaburzenia rytmu serca
- reakcje alergiczne
- poty
- nudności
- duszność.