Witamina B1 - Tiamina

Witamina B1 rozpuszczalna w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.

Witamina B1 rozpuszczalna w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.


Źródła Witaminy B1
 

  • produkty zbożowe grubego przemiału, (Tiamina jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i polerowaniu zubażają mąkę w tę witaminę.) 
  • mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina),
  • drób
  • rośliny strączkowe - groch, fasola,
  • nasiona słonecznika
  • drożdże,
  • orzechy,
  • ryby,
  • owoce i warzywa.


Kiedy jest jej za mało.

Stany niedoboru witaminy B1 prowadzą do zaburzeń oddychania tkankowego, czynności układu nerwowego, wątroby i mięśnia sercowego. Do najczęstszych objawów niedoborowych tiaminy, które najczęściej spotyka się wśród osób nadużywających alkohol (alkohol rozkłada w znacznym stopniu tiaminę) należy:

  • zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego: uczucie osłabienia i zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, zaburzenia pamięci i depresja
  • niewydolność krążenia: przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych
  • zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego: utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunki, Bóle brzucha. Brak apetytu, spadek wagi.


Ostrą postać awitaminozy B1, zwaną beri-beri, spotyka się w stanach głodowych oraz u dzieci odżywianych np. samym ryżem. Charakteryzuje sie zaburzeniami czucia, osłabieniem mięśni kończyn dolnych, uogólnionymi obrzękami do jam ciała.

Kiedy jest jej za dużo.

W przypadku przedawkowania witaminy B1 mogą wystąpić:

  • osłabienie, zmęczenie
  • zawroty głowy
  • obrzęki
  • drżenie mięśni
  • zaburzenia rytmu serca
  • reakcje alergiczne
  • poty
  • nudności
  • duszność.