Istnieje, co najmniej osiem postaci witaminy E zwanych, tokoferolami, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Witamina E związana jest z przemianą azotową i oddychaniem.
Istnieje, co najmniej osiem postaci witaminy E zwanych, tokoferolami, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Witamina E związana jest z przemianą azotową i oddychaniem.
Do czego jest potrzebna naszemu organizmowi
- bierze udział w przemianie materii, jako związek antyoksydacyjny i zwiększający podaż tlenu,
- zapobiega utlenianiu witaminy A , nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych lipidów, uniemożliwiając tym samy tworzenie się toksycznych produktów
- zapobiega rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych
- obniża podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi
- aktywując układy enzymatyczne oddychania tkankowego, uczestniczy w procesach odtruwania, chroni komórki przed stłuszczeniem, podtrzymuje czynność tkanki mięśniowej, ułatwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty.
- pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych.
- jest niezbędna u mężczyzn do prawidłowej produkcji spermy
- współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Źródła Witaminy E
Witamina E powstaje tylko w roślinach.
- kiełki pszenicy,
- całe zboża,
- zielone warzywa liściaste jak natka pietruszki, sałata, szpinak
- kapusta,
- czosnek,
- orzechy,
- awokado,
- masło,
- żółtko jaja,
- oleje roślinne. Należy pamiętać o tym, że oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo gdyż proces uszlachetniania niszczy aż 75% naturalnej witaminy
- kasze
Kiedy jest jej za mało.
Na szczęście witamina E występuje powszechnie, praktycznie nie spotykamy się z jej niedoborem. Jednakże hipowitaminoza może powodować:
- rozdrażnienie
- osłabienie zdolności koncentracji
- zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych
- rogowacenie i wczesne starzenie się skóry
- gorsze gojenie się ran
- pogorszenie wzroku,
- niedokrwistość u niemowląt i dzieci
- bezpłodność
- zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych
Kiedy jest jej za dużo
Witamina spożywana przez dłuższy czas w dawkach większych niż 1000 mg octanu alfa-tokoferolu na dobę u osób dorosłych, może powodować:
- zmęczenie
- bóle głowy
- osłabienie mięśni
- zaburzenia widzenia