Witamina E - Tokoferol

Istnieje, co najmniej osiem postaci witaminy E zwanych, tokoferolami, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Witamina E związana jest z przemianą azotową i oddychaniem.

Istnieje, co najmniej osiem postaci witaminy E zwanych, tokoferolami, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Witamina E związana jest z przemianą azotową i oddychaniem.


Do czego jest potrzebna naszemu organizmowi
 

  • bierze udział w przemianie materii, jako związek antyoksydacyjny i zwiększający podaż tlenu,
  • zapobiega utlenianiu witaminy A , nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych lipidów, uniemożliwiając tym samy tworzenie się toksycznych produktów
  • zapobiega rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych
  • obniża podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi
  • aktywując układy enzymatyczne oddychania tkankowego, uczestniczy w procesach odtruwania, chroni komórki przed stłuszczeniem, podtrzymuje czynność tkanki mięśniowej, ułatwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty.
  • pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych.
  • jest niezbędna u mężczyzn do prawidłowej produkcji spermy
  • współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.


Źródła Witaminy E

Witamina E powstaje tylko w roślinach.

  • kiełki pszenicy,
  • całe zboża,
  • zielone warzywa liściaste jak natka pietruszki, sałata, szpinak
  • kapusta,
  • czosnek,
  • orzechy,
  • awokado,
  • masło,
  • żółtko jaja,
  • oleje roślinne. Należy pamiętać o tym, że oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo gdyż proces uszlachetniania niszczy aż 75% naturalnej witaminy
  • kasze


Kiedy jest jej za mało.

Na szczęście witamina E występuje powszechnie, praktycznie nie spotykamy się z jej niedoborem. Jednakże hipowitaminoza może powodować:

  • rozdrażnienie
  • osłabienie zdolności koncentracji
  • zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych
  • rogowacenie i wczesne starzenie się skóry
  • gorsze gojenie się ran
  • pogorszenie wzroku,
  • niedokrwistość u niemowląt i dzieci
  • bezpłodność
  • zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych


Kiedy jest jej za dużo

Witamina spożywana przez dłuższy czas w dawkach większych niż 1000 mg octanu alfa-tokoferolu na dobę u osób dorosłych, może powodować:

  • zmęczenie
  • bóle głowy
  • osłabienie mięśni
  • zaburzenia widzenia