Najważniejszą czynnością witaminy B2 w organizmie jest jej udział w procesach utleniania i redukcji, ryboflawina odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.
Najważniejszą czynnością witaminy B2 w organizmie jest jej udział w procesach utleniania i redukcji, ryboflawina odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.
Do czego jest potrzebna naszemu organizmowi
- wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i węglowodanów,
- odgrywa ważną rolę w biochemicznych przemianach w siatkówce oka przez co warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
- eliminuje z organizmu człowieka trujące substancje zawarte w alkoholu i tytoniu, zapobiega nowotworom przełyku.
- współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry.
Źródła Witaminy B2
- drożdże,
- wątroba,
- mleko i jego przetwory,
- jaja,
- jarzyny,
- mięso,
- ryby
- ciemne pieczywo,
- groch,
- fasola.
Witamina B2 jest rozpuszczalna w wodzie. Nie rozkłada się w czasie gotowania jednak traci aktywność pod wpływem światła. Mleko, które jest źródłem witaminy, przechowywane w butelkach wystawionych na działanie światła słonecznego traci około 26% po 5 minutach, 39% po 15 minutach oraz 48-64% zawartości ryboflawiny po 30-45 minutach.
Kiedy jest jej za mało.
Objawy niedoboru witaminy B2:
- opóźnianie wzrostu
- uszkodzenie gałek ocznych i rogówki
- pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń
- swędzenie w okolicy ujścia pochwy
- wypadanie włosów
- brak koncentracji
- zawroty głowy
- bezsenność
- zaburzenia oddechowe
- obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej,
- zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych,
- pleśniawki,
- zajady jamy ustnej,
- łojotok,
- pelagra,
- choroby układu nerwowego,
- dystrofie mięsni,
- łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy
Kiedy jest jej za dużo
Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty.