Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych strączkowych, znano ją już cztery tysiące lat temu. Pochodzi z Azji. Ceniona była w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie, choć uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich.
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych strączkowych, znano ją już cztery tysiące lat temu. Pochodzi z Azji. Ceniona była w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie, choć uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich.
Nasiona soczewicy mają dużą wartość odżywczą. Są bogate w białko, zawierają skrobię i w odróżnieniu od innych nasion - nie mają tłuszczu. Bogate są również w składniki mineralne: wapń, fosfor, żelazo, karoten oraz witaminy: B1, B2, PP, C.
Duża ilość żelaza sprawia, że potrawy z soczewicą warto podawać dzieciom.
Gotując soczewicę warto pamiętać o dodaniu tłuszczu roślinnego ze względu na małą jego zawartość w nasionach.
Nasiona soczewicy są okrągłe, spłaszczone, obustronnie wypukłe, średnicy 3-9 mm, barwy zielonej przechodzącej w brunatną w miarę przedłużającego się okresu przechowywania.
Najczęściej spotyka się w sprzedaży jej brązowa odmianę o wyrazistym smaku. Istniej także soczewica bardziej delikatna soczewica czerwona. Najsmaczniejsza soczewica ma zabarwienie brązowe.