Zbożowa roślina uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tzw. polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną lub konserwowaną, a także kukurydzę pękającą.
Zbożowa roślina uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tzw. polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną lub konserwowaną, a także kukurydzę pękającą.
Kukurydza charakteryzuje się dużą wartością odżywczą, zawiera dużo węglowodanów, znaczne ilości prowitaminy A i witaminy E, dużo potasu (300 mg w 100 g), magnezu i fosforu. Zawiera niewielkie ilości białka.
Ziarno kukurydzy dodaje się do sałatek i farszów, z mąki przyrządza mamałygę, placki i budynie. Z kukurydzy produkuje się też mączkę i kaszę kukurydzianą. Ogromna ich zaleta polega na tym, że nie zawierają glutenu.
Kluski, mamałyga, polenta, a także desery, ciasta, herbatniczki - mąka kukurydziana nadaje się do sporządzenia tych smakołyków tak samo dobrze jak mąka pszenna.
Kilka porad dla kupujących kukurydzę w kolbie:
Kupując kukurydzę w kolbie, musimy mieć pewność, że jest to odmiana cukrowa, która jest słodka, a nie pastewna, jedną od drugiej dość trudno odróżnić i łatwo o pomyłkę.
Powinno się kupować wyłącznie kukurydzę młodą. Skórka z ziaren jest wówczas złocista, delikatna, miękka, a w środku znajduje się mleczna substancja. W następnym stadium rozwoju - tzw. woskowym - ziarna stają się twarde i suche, a kukurydza przestaje nadawać się do jedzenia.
- należy wybierać kolby otulone okrywą ze świeżych, zielonych liści. Jedwabiste, nitkowate pasemka pomiędzy okrywą a ziarnem powinny być wilgotne, a ziarna po naciśnięciu wydzielać mleczko,
- po przyniesieniu do domu, kolbę należy owinąć w wilgotny papierowy ręcznik i włożyć do lodówki.