Dwuletnia roślina zielona z rodziny amarylkowatych pochodząca ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie znano ją już od przeszło 4,5 tysięcy lat.
Dwuletnia roślina zielona z rodziny amarylkowatych pochodząca ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie znano ją już od przeszło 4,5 tysięcy lat. Starożytni Egipcjanie i Rzymianie bardzo cenili to warzywo. Obecnie pory są rozpowszechnione w całej Europie, również w Polsce, a także w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
Roślina ta wyrasta do wysokości 40-90 cm, ma mięsiste liście barwy od jasnozielonej do ciemnozielonej, uformowane u nasady tzw. cebuli.
Do spożycia przeznacza się prawie całe pory, z wyjątkiem piętki i górnych odcinków. Bardziej delikatne są białe części, natomiast zielone są aromatyczniejsze, dzięki zawartości olejków eterycznych.
Pory mają duże wartości smakowe i odżywcze. Dlatego polecane są szczególnie dla dzieci i młodzieży oraz osób prowadzących siedzący tryb życia.
Podobnie jak cebula por zawiera dużo witaminy C, dość dużo węglowodanów, niewielkie ilości białka, olejek eteryczny, sole potasu, sodu, wapnia, żelaza, fosforu i siarki. Liście, oprócz witaminy C, dostarczają dość dużych ilości witaminy B1 i B2, PP i prowitaminy A. Por jest niskokaloryczny, pobudza łaknienie, poprawia trawienie, zwiększa ilość wydalanego moczu.
Jest pomocny w leczeniu gośćca, miażdżycy, w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego, w zaburzeniach przemiany materii, w otyłości, kamicy moczowej oraz niektórych schorzeniach wątroby.