Ziemniaki dla niemowlaka – po 5. miesiącu

W Europie znanych jest ponad 600 odmian ziemniaka. W Polsce uprawia się ich około 100. Za najsmaczniejsze uważa się Milę, Bryzę, Marynę, Aster, Almę, Irysa i Irgę.

Skąd pochodzi ziemniak?

Ziemniak pochodzi z Ameryki Południowej, natomiast do Europy został przywieziony zostały w połowie XVI w. przez hiszpańskich konkwistadorów. Początkowo ziemniaki uchodziły za egzotyczną roślinę ozdobną uprawianą w królewskich i magnackich ogrodach. Na szerszą skalę zaczęto ziemniaki uprawiać w Anglii, dokąd przywiózł je angielski admirał - sir Francis Drake. Lecz największe zasługi w rozpowszechnianiu tego warzywa miał Francuz Antoine Parmentier, twórca nowych odmian i wielu oryginalnych przepisów kulinarnych.

Do Polski trafiły dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przysłał je z Wiednia królowej Marysieńce jako osobliwość cesarskich ogrodów. Gdy podano je po raz pierwszy w Wilanowie, nie wzbudziły entuzjazmu. Dopiero za panowania Augusta II ziemniaki zostały rozpowszechnione w całym kraju, a na początku XIX wieku uratowały większą część ludności od klęski głodu.

W Europie znanych jest ponad 600 odmian ziemniaka. W Polsce uprawia się ich około 100. Za najsmaczniejsze uważa się Milę, Bryzę, Marynę, Aster, Almę, Irysa i Irgę.

Właściwości ziemniaka

Ziemniaki są lekkostrawne. Wyróżnia je duża zawartość węglowodanów, zwłaszcza skrobi i błonnika.

Ziemniaki zawierają m. in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C; biotynę, fruktozę, sacharozę, skrobię, kwasy: nikotynowy i pantotenowy.

Ze względu na właściwości moczopędne ziemniaki mogą być stosowane w chorobach z obrzękami i zastojem płynu w tkankach oraz przy niewydolności nerek.

Krochmal działa łagodząco i osłaniająco na przewód pokarmowy - stosowany zewnętrznie jest pomocny w leczeniu wielu chorób skóry i zmian alergicznych.

Ziemniaki regulują równowagę kwaso-zasadową organizmu.

Ziemniaki do diety dziecka wprowadzamy jako jedno z pierwszych warzyw już po ukończeniu 5 miesiąca.

Jak kupować ziemniaki?

Przed zakupem powinniśmy dobrze się ziemniakom przyjrzeć i nie kupować bulw ze śladami grzybów, parchów i zgnilizny. Nie należy też kupować ziemniaków zzieleniałych, bo to dowód, że wytworzyła się w nich szkodliwa solonina.

Jak przygotowywać ziemniaki?

  • Ziemniaki należy obierać bardzo cienko. Najwięcej bogactw kryje się tuż pod skórką. Kroić należy od razu po obraniu i natychmiast przyrządzać.
  • Obrane ziemniaki zalewa się niewielką ilością wrzątku tak, aby były przykryte i gotuje pod przykryciem.
  • Ziemniaki szybciej się ugotują, jeżeli w wodzie rozpuścimy łyżkę masła.
  • Stare ziemniaki nie sczernieją, jeżeli w czasie gotowania doda się 3-4 łyżki mleka.
  • Sól do wody dodajemy na początku gotowania, bo utrwala witaminę C! Ale już przy smażeniu solimy na końcu, bo ziemniaki staną się rozwodnione. Jeść najlepiej zaraz po przyrządzeniu, wtedy witaminy C jest najwięcej.
  • Najwięcej składników mineralnych tracą ziemniaki pokrojone i przechowywane w wodzie. Jeśli już musimy je wcześniej obrać, do garnka z zimną wodą najlepiej je włożyć w całości, a pokroić dopiero przed gotowaniem.
  • Najwięcej składników mineralnych i witamin zachowują gotowane na parze albo w łupinach lub pieczone.
  • Najmniej bogate w wartości odżywcze są ziemniaki purée i ugotowane, a następnego dnia odsmażone.
  • Młode ziemniaki należy dokładnie wyszorować i gotować w dużej ilości wody ok 20-30 min. i jeść bez obierania.
  • Ziemniaki po ugotowaniu odparowujemy na małym ogniu.

Przeczytaj więcej na temat: