Kupić je możemy przez cały rok, choć zdecydowanie najlepsze są latem i wczesną jesienią. Pomidory prosto z krzaczka są słodkie i mają intensywny, owocowy smak. Te szklarniowe smakują niestety znacznie gorzej.
Kupić je możemy przez cały rok, choć zdecydowanie najlepsze są latem i wczesną jesienią. Pomidory prosto z krzaczka są słodkie i mają intensywny, owocowy smak. Te szklarniowe smakują niestety znacznie gorzej.
Uprawiali je Indianie w Środkowej i Południowej Ameryce. W XVI w. hiszpańscy żeglarze przywieźli je do Europy, gdzie podbiły hiszpańską i włoską kuchnię. Do Polski przywędrowały wraz z królową Boną. W całej Europie produkuje się 15 mln. ton pomidorów rocznie, z tego ok. 14 mln. ton to produkcja w samych krajach basenu Morza Śródziemnego: Francji, Grecji, Hiszpanii, Portugalii i oczywiście we Włoszech - to największy europejski producent i pierwszy światowym eksporter przetworów pomidorowych, z roczną produkcją 4,9 milona ton. Drugie miejsce wśród europejskich producentów pomidorów z roczną produkcją 1,4 milona ton zajmuje Hiszpania, a na trzecim miejscu, z roczną produkcją 330 tysięcy ton, znajduje się Francja.
Pomidory bogate są w witaminę A, B1, B2, C, PP, a także, w zależności od odmiany, posiadają witaminę D, E i K. Zawierają także: sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, chlor, nikiel, kobalt, magnez i mangan. Swoją kwaskowatość zawdzięczają zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego.
Są niskokaloryczne - ich główne składniki to węglowodany, błonnik i bardzo zdrowy cukier owocowy, (100g to tylko 15-20 kalorii)
Zawarte w nich likopeny i betakaroteny zwiększają odporność i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, a potas, magnez i sód wspomagają energetyczną przemianę materii. Mają działanie moczopędne i czyszczące oraz antytoksyczne.
Zalecane osobom cierpiącym na cukrzycę, choroby nerek i serca, przeciwdziałają zaparciom.
Od dawna żywieniowcy głoszą tezę, że szklanka soku pomidorowego pita codziennie zapewni zdrowie, urodę i młodość. Natomiast psychiatrzy twierdzą, że pomidory działają kojąco, uspokajają nerwy, bo zawierają sole bromu.
Odmiany
Kupić je możemy przez cały rok, choć zdecydowanie najlepsze są latem i wczesną jesienią. Pomidory prosto z krzaczka są słodkie i mają intensywny, owocowy smak. Te szklarniowe smakują niestety znacznie gorzej.
Najpopularniejsze gatunki pomidorów, które możemy kupić na naszych straganach to:
Malinówki - ścisły miąższ, dużo soku, cienka skóra, nieregularne komory; idealne do spożywania na surowo.
Okrągłe pomidory gruntowe - najbardziej popularne i najtańsze na rynku pomidory do wszystkiego. Mają dużo soku. Przy zakupach warto spytać, czy dojrzewały w słońcu. Idealne do potraw gotowanych.
Pomidory karłowate - smak intensywny i owocowy, bardzo soczyste. Można ich używać w dowolny sposób.
Pomidory koktajlowe - malutkie, okrągłe, bardzo słodkie, często wykorzystywane w celach dekoracyjnych.
Również suszone
Najlepsze do suszenia są pomidory odmiany plum tomatoe, niewielkie, w kształcie dużej śliwki - stąd nazwa. Są to pomidory o jędrnym miąższu, małej zawartości soku i pestek. Nie należy używać do suszenia pomidorów o dużej zawartości soku. Pomidory należy suszyć w piekarniku, dehydratorze lub na słońcu, tak, jak to się robi we Włoszech. Dobrze ususzone pomidory przechowuje się w plastikowych woreczkach, w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu. Używa się ich do sałatek, sosów słodko-kwaśnych; podawane z oliwą z oliwek, czosnkiem, sałatą, cytryną, oliwkami i konserwowym ogórkiem smakują wybornie.