Kobiety, które w ciąży stosują dietę śródziemnomorską, bogatą w warzywa, owoce, ryby i oliwę z oliwek, mogą zapobiegać alergiom u swojego potomstwa - wynika z badań, które publikuje pismo "Thorax".
Kobiety, które w ciąży stosują dietę śródziemnomorską, bogatą w warzywa, owoce, ryby i oliwę z oliwek, mogą zapobiegać alergiom u swojego potomstwa - wynika z badań, które publikuje pismo "Thorax".
Tradycyjna dieta śródziemnomorska jest bogata w pokarmy pochodzenia roślinnego - warzywa, owoce, produkty z pełnego ziarna, rośliny strączkowe oraz orzechy; w ryby i oliwę z oliwek. Osoby, które ją praktykują spożywają niewielkie lub umiarkowane ilości nabiału oraz jaj, mniejsze ilości białego mięsa i z rzadka jedzą czerwone mięso.
Naukowcy pod kierunkiem dr Ledy Chatzi z Uniwersytetu na Krecie w Grecji objęli badaniami 460 matek, które urodziły dziecko. Stan zdrowia potomstwa śledzono od urodzenia do 6 roku życia. Przeanalizowano też dietę stosowana przez kobiety w czasie ciąży.
36 proc. ciężarnych nie stosowało się do zaleceń diety śródziemnomorskiej.
Okazało się, że ich dzieci miały wyższe ryzyko chorób alergicznych i astmy, niż rówieśnicy, których matki odżywiały się zgodnie z zasadami tej diety.
Jak tłumaczą autorzy pracy, tradycyjna dieta śródziemnomorska jest bogata w przeciwutleniacze, czyli związki neutralizujące szkodliwe dla tkanek wolne rodniki oraz w zdrowe tłuszcze rybie, omega-3. Związki te korzystnie wpływają na rozwój płodu, co może owocować w przyszłości mniejszą podatnością dziecka na alergie. JJJ
PAP - Nauka w Polsce / 2008-06-24