Przyszłe mamy, które codziennie spożywają orzechy mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia astmy u ich dzieci
Przyszłe mamy, które codziennie spożywają orzechy mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia astmy u ich dzieci o 50 procent - twierdzą duńscy naukowcy z University of Utrecht.
W badaniu wzięło udział około 4 tysiące kobiet, które wypełniły kwestionariusz dotyczący ich diety. Następnie badacze obserwowali dzieci tych matek przez okres ośmiu lat.
Wyniki badania, opublikowane w amerykańskim czasopiśmie "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine", sugerują, że silne alergeny zawarte w orzechach mogą wpływać na podatność płodu na alergie.
"Jest jeszcze zbyt wcześnie by zalecać unikanie jedzenia orzechów. Ważne jest jednak by kobiety zdrowo się odżywiały i pamiętały, że jeśli chodzi o jedzenie - co za dużo, to nie zdrowo" - powiedziała kierująca badaniami dr Saskia Willers.
Zdania naukowców w tej kwestii są podzielone. Profesor John Heffner z American Thoracic Society twierdzi, że jest wciąż za mało dowodów na szkodliwość orzechowej diety i potrzebne są dalsze badania. AD1
PAP - Nauka w Polsce / 2008-07-19