Kobiety, które w czasie ciąży spożywają produkty zawierające dużo tłuszczu mogą narazić swoje potomstwo na większe ryzyko wad wrodzonych - informuje pismo "Human Molecular Genetics".
Kobiety, które w czasie ciąży spożywają produkty zawierające dużo tłuszczu mogą narazić swoje potomstwo na większe ryzyko wad wrodzonych - informuje pismo "Human Molecular Genetics". Do takiego wniosku doszli brytyjscy naukowcy, którzy prowadzili badania na myszach. Ustalili oni, że dieta matki może mieć wpływ na geny, które dziedziczy dziecko oraz warunkować rodzaj i stopień zaawansowania wad wrodzonych, takich jak wady serca czy rozszczep podniebienia.
"To bardzo ważne wyniki, gdyż po raz pierwszy udało nam się wykazać, że relacje pomiędzy genami a czynnikami zewnętrznymi mogą mieć wpływ na rozwój płodu" - mówi autor badań Jamie Bentham z Wellcome Trust Center for Human Genetics przy Uniwersytecie Oksfordzkim.
"Wiemy, że zarówno niewłaściwa dieta, jak i wadliwe geny mogą wpływać na rozwój, jednak w tym wypadku zauważyliśmy, że oba te czynniki w połączeniu powodują znacznie większe ryzyko problemów z sercem, a także tych poważniejszych" - kontynuuje badacz, dodając, że badania te dają nadzieję, że wrodzonym wadom serca można będzie zapobiegać poprzez zmianę diety matki.
Wady serca są najczęstszym rodzajem wad wrodzonych. Wcześniejsze badania wykazały, że w grupie podwyższonego ryzyka znajdują się dzieci urodzone przez kobiety, które są otyłe lub cierpią na cukrzycę. Przyczyną wad serca u noworodków może być również deficyt genu Cited2, który koduje białko CBP/p300. Do tej pory naukowcy nie wiedzieli jednak, czy czynniki zewnętrzne, takie jak dieta matki, mogą mieć jakikolwiek wpływ na działanie genów.
Aby to ustalić, Brytyjczycy porównali potomstwo zdrowych myszy i myszy, które miały deficyt genu Cited2. Połowa gryzoni w czasie ciąży otrzymywała posiłki zawierające dużo tłuszczu, a druga - zdrowe jedzenie. Następnie przy pomocy rezonansu magnetycznego monitorowali rozwój potomstwa.
Wśród potomstwa myszy, które miały deficyt genu Cited2, zaobserwowano podwójnie zwiększone ryzyko izomeryzmu przedsionków (anomalii połączeń przedsionkowo-komorowych). Ryzyko rozszczepu podniebienia wzrastało natomiast ponad siedmiokrotnie, jeśli myszy spożywały dużo tłuszczu.
Ryzyka tego nie zauważono z kolei u myszy bez wad genetycznych, które jadły wysokotłuszczowe pożywienie. Naukowcy podejrzewają więc, że winna jest kombinacja obu czynników.
"Z badań tych wynika, że dieta podczas ciąży może bezpośrednio wpływać na to, które geny uaktywniają się u potomstwa. Choć obserwowano myszy, podobna zależność może występować u ludzi" - podsumowuje Jeremy Pearson z British Heart Foundation. KOC
PAP - Nauka w Polsce 2010-07-12