Pyszne domowe ciasteczka sezamowe dla całej rodzinki.
Pyszne domowe ciasteczka sezamowe dla całej rodzinki.
Składniki do przygotowania ciasteczek sezamowych
- 2/3 szk. sezamu
- 100g miękkiego masła
- 1/2 szk. jasnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szk. maki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Niezbędne przybory kuchenne do przygotowania ciasteczek sezamowych
- 2 miski
- mikser
- lodówka
- blacha - najlepiej dwie
- papier do pieczenia
- łyżeczka
- piekarnik
Sposób przygotowania ciasteczek sezamowych
W dużej misce mikserem utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko i dalej ucieraj, do połączenia składników.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
Dodawaj stopniowo do masy maślanej, mąkę i dokładnie ucieraj.
Kiedy już połączysz masę maślaną z mąką wmieszaj w ciasto ½ przygotowanego sezamu.
Miskę z ciastem wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Przed wyjęciem ciasta przygotuj sobie dużą blachę - taką, co jest na wyposażeniu piekarnika - wyłóż ją papierem do pieczenia.
Po wyjęciu, nabieraj ciasto łyżeczką i formuj dłonią kulki o średnicy ok. 3 cm. Każda kulkę obtaczaj w sezamie, lekko spłaszczaj i układaj na blaszce, zachowując duże odstępy między ciasteczkami.
Z podanej ilości ciasta wychodzi w zależności od wielkości ciastek od 20-40 szt. czyli dwie duże blachy.
Piekarnik nagrzej do 190C i piecz ok. 10-15 min. Po wyjęciu z pieca pozostaw do ostudzenia.