Kruche rożki z nadzieniem jabłkowym dla małych i dużych
Składniki
Na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej razowej,
- 10 łyżek oleju,
- ½ szklanki wody,
- płaska łyżeczka soli,
Na nadzienie
- 2 jabłka
- masło
- bułka tarta
Niezbędne przybory kuchenne
- nóż
- tarka
- patelnia
- miska
- stolnica
- folia spożywcza
- szklanka
- piekarnik nagrzany do 220C
- papier do pieczenia
- blacha
Sposób przyrządzania:
Nadzienie
Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztop mało dodaj jabłko chwile podsmaż dodaj bułkę tartą tak by jabłka się połączyły i nie były zbyt mokre, ostudź.
Ciasto.
Z maki, oleju, soli i wody zagnieć ciasto. Owiń je w folią i odłożyć do lodówki, co najmniej na 1h.
Rozgrzej piekarnik do 220C.
Partiami wałkuj ciasto na cienkie placki i wykrawaj szklanką kółka
Na każdy kawałek ciasta kładź nadzienie i zlepiaj rożki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia a na nim ułóż gotowe ciasteczka. Wstaw je do piekarnika i piecz około pół godziny.
fot.
Fotolia