Pyszne ciasto dyniowo imbirowe

Dynia to wspaniałe warzywo, które powinno zagościć w diecie dziecka, można wykorzystać ja na wiele sposobów, tym razem w formie dresu – pysznego ciasta z dynią pachnącego imbirem

ciasto dyniowo imbirowe przepis

Dynia to wspaniałe warzywo, które powinno zagościć w diecie dziecka, można wykorzystać ja na wiele sposobów, tym razem w formie dresu – pysznego ciasta z dynią pachnącego imbirem

Składniki:

  • 300 ml musu z pieczonej dyni
  • kostka dobrego masła (200g)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 250 gram mąki z czubatą łyżką proszku do pieczenia
  • 180 gram brązowego cukru
  • kawałek świeżego korzenia imbiru (może być też w proszku, ale ze świeżym jest bardziej aromatyczne)
  • cukier puder do dekoracji

Niezbędne przybory kuchenne

  • garnek
  • miski
  • drewniana łyżka
  • blender
  • tarka
  • forma do pieczenia lub tortownica o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • mikser

Sposób przyrządzania

Mus z pieczonej dyni

Na początek musisz mieć mus z dyni, który sam w sobie to też pyszne danie. Możesz też go wykorzystać do innych pełnowartościowych dań.

Pokrój dynię (ok. kilograma to ile wyjdzie musu zależy od tego jak duża jest dynia i jak dużo wody w sobie zawiera, dlatego lepiej mieć za dużo musu niż za mało) na małe kawałki razem ze skórą (mniej więcej tak jak arbuza). Pokrojone kawałki ułóż w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i piecz w temperaturze 180C ok. 45-55 minut. Kiedy dynia jest już upieczona odstaw ją do przestudzenia a następnie oddziel miąższ od skórki. Skórkę wyrzuć a miąższ utrzyj blenderem na gładką masę.

Masz już mus, czas na ciasto

Robimy ciasto dyniowe

  • Piekarnik nagrzej do 180C
  • Formę na ciasto wysmaruj masłem i obsyp bułka tartą, gdy pieczesz w tortownicy ze zdejmowany rantem wystarczy dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka oddziel od żółtek – białka oddziel do sporej miski, w której będziesz je ubijać na pianę. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko lub przesiewak do mąki
  • Jeśli masz młynek to dobrze z brązowego cukru zrobić cukier puder.
  • W kąpieli wodnej rozpuść masło. Nic się nie przerażaj kąpiel wodna to nic trudnego w garnku nastawiasz wodę czekasz aż się woda zagotuje zdejmujesz pokrywkę i na garnek kładziesz metalową miskę lub drugi trochę mniejszy garnek. I to tej miski lub garnka władasz kostkę masła, ona po chwili zacznie się rozpuszczać możesz jej trochę pomóc mieszając. Kiedy masło się rozpuści dodaj brązowy cukier wymieszaj i zdejmij z garnka by masa już się nie podgrzewała. Do masy na tarce o grubych oczkach zetrzyj kawałek świeżego korzenia imbiru i wymieszaj. Następnie dodaj dyniowy mus i żółtka, i dokładnie wymieszaj.
  • Do masy partiami dodawaj przesianą mąkę i dokładnie mieszaj. Kiedy całą mąkę dokładnie wmieszasz w masę dyniową dodaj ubite białka. Białka wmieszaj dokładnie, ale bardzo delikatnie.
  • Przelej masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia – dobrze jest wyłożyć ciasto na kratkę do studzenia żeby nie zaparowało.

Ciasto cudownie pachnie imbirem i jest lekko mokre.

Dobre do jedzenia przez kilka dni.

Smacznego!

Autor: Sylwia Stasiów

chucham, dmucham, pielęgnuje na osesek.pl

fot.
osesek.pl/ FemiMedia Sylwia Stasiów - Porada