Chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną doskonałe o każdej porze.
Prosty przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną
Płatki owsiane są bogatym źródłem białka i błonnika oraz potasu i magnezu. Z płatków owsianych poza owsianką można przygotować pyszne ciasteczka owsiane, doskonałą przekąskę na spacery.
Składniki na ciasteczka owsiane
- 300g płatków owsianych
- 150g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 150 g suszonej żurawiny
- kostka masła (200g)
- 60 g brązowego cukru
- 150 g cukru do wypieków
- łyżeczka cynamonu
- łyżka ekstraktu z wanilii
Jak zrobić ciastka owsiane z płatków owsianych
Masło wyjmij wcześniej z lodówki żeby się ociepliło i zrobiło miękkie. Piekarnik nagrzej do 180C.
Masło utrzyj z białym i brązowym cukrem. Dodaj roztrzepane całe jajko i zmiksuj. Dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę orkiszową i całość ponownie zmiksuj. Następnie dodaj płatki owsiane, żurawinę i całość dokładnie wymieszaj.
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta rób kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, a potem je spłaszczaj i układaj na blaszce.
Wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnik na około 12-15 minut (czas zależy od piekarnika trzeba pilnować by się nie spaliły) po tym czasie ciastka powinny lekko zbrązowieć.
Po wyjęciu z piekarnika owsiane ciasteczka najlepiej studzić na kratce by nie zaparowały.
Ciasteczka owsiane to idealna przekąska dla całej rodziny, smacznego.