Jabłkowe pierożki po 18 miesiącu
Składniki
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag chudego twarogu
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Na nadzienie:
- 0,75 kg jabłek
- 3-5 łyżek cukru (zależy od kwaskowatości jabłek, można więcej)
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- łyżeczka cynamonu
- 5 dag rodzynek
Niezbędne przybory kuchenne
- nóż
- garnek
- miska
- stolnica
- szklanka
- piekarnik nagrzany do 200C
- papier do pieczenia
- blacha
Sposób przyrządzania:
Nadzienie.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Uduś je z cukrem i rodzynkami. Dodaj cynamon i bułkę tartą.
Ciasto.
Piekarnik nagrzej do 200C.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj biały ser, mleko, olej, cukier zmieszany z cukrem waniliowym. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób gładkie ciasto.
Ciasto partiami rozwałkuj na cienkie placki i wycinaj szklanką krążki. Na każdy nałóż trochę nadzienia i dobrze zaciśnij brzegi.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, i wykładaj pierożkami. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ok 15 minut.
fot.
Fotolia