Jabłkowe pierożki po 18 miesiącu

Jabłkowe pierożki po 18 miesiącu

jabłkowe pierożki

Składniki

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag chudego twarogu
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Na nadzienie:

  • 0,75 kg jabłek
  • 3-5 łyżek cukru (zależy od kwaskowatości jabłek, można więcej)
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 dag rodzynek

Niezbędne przybory kuchenne

  • nóż
  • garnek
  • miska
  • stolnica
  • szklanka
  • piekarnik nagrzany do 200C
  • papier do pieczenia
  • blacha

Sposób przyrządzania:

Nadzienie.

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Uduś je z cukrem i rodzynkami. Dodaj cynamon i bułkę tartą.

Ciasto.

Piekarnik nagrzej do 200C.

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj biały ser, mleko, olej, cukier zmieszany z cukrem waniliowym. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób gładkie ciasto.

Ciasto partiami rozwałkuj na cienkie placki i wycinaj szklanką krążki. Na każdy nałóż trochę nadzienia i dobrze zaciśnij brzegi.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, i wykładaj pierożkami. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ok 15 minut.

fot.
Fotolia