Alergia pokarmowa dotyka sporą część maluchów – skąd się te alergie biorą, co najczęściej uczula a co jest „bezpieczne" – odpowiada dietetyk.
Alergia pokarmowa dotyka sporą część maluchów – skąd się te alergie biorą, jakie są objawy alergii u niemowlaka, co najczęściej uczula a co jest „bezpieczne" – odpowiada dietetyk.
Alergia pokarmowa u niemowlaka
Alergia pokarmowa to niepożądana reakcja organizmu występująca po spożyciu pokarmu lub substancji dodanej do żywności i powodująca występowanie różnych objawów, głównie ze strony układu pokarmowego oraz innych układów i narządów. Przyczyny alergii są różne i mogą wystąpić w każdym wieku, nie tylko niemowlęcym.
Obecnie następuje wzrost alergii, co spowodowane jest częstszym spożywaniem produktów i żywności przetworzonej, większym zanieczyszczeniem środowiska, zwiększonym kontaktem z chemikaliami.
Alergia pokarmowa dotyka niestety również niemowlęta i małe dzieci. Najbardziej narażone są wcześniaki oraz dzieci obciążone genetycznie alergią ze strony rodziców, (jeżeli jedno z rodziców ma alergię to prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u dziecka wynosi aż 60 %). Dobra wiadomością jest jednak to, że leczona alergia u dzieci może ustąpić już 3-4 roku życia.
Co może wskazywać, że dziecko ma alergię pokarmową
Jedyną metodą, aby sprawdzić czy dziecko ma alergię i na jaki produkt jest uczulone - jest obserwacja. Jeśli dziecko ma już zmiany na skórze, to określenie, czy dany pokarm uczulił jest wyjątkowo trudne, ale nie niemożliwe. Wysypka nasila się, zmiany stają się bardziej czerwone, zlewają się w plamy. Czasem w określeniu alergenu pomoże samo dziecko i jego wyjątkowa niechęć do danego pokarmu, co może świadczyć o tym, że jedzenie „nie służy". Nie wmuszajmy, więc dzieciom czegoś, co naprawdę im nie smakuje.
Co najczęściej uczula niemowlaka
Najczęstsze pokarmy uczulające u dzieci to białka mleka krowiego, jaja, zboża, owoce cytrusowe, warzywa czy także dodatki do żywności. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni sposób rozszerzania diety dziecka. Każdy nowy pokarm należy wprowadzać zaczynając od małych ilości (łyżeczka). Potem stopniowo zwiększając dawkę oraz pamiętając, by nie wprowadzać więcej niż jeden nowy produkt tygodniowo (istnieje też teoria, że alergen może się utrzymywać w organizmie około 2 tygodni, więc najlepiej wprowadzać nowe produkty przynajmniej w dwutygodniowych odstępach).
Czy dynia uczula niemowlaka
Nie ma także produktów bezpiecznych - uczulić może każdy rodzaj białka, skrobi, a więc pozornie „niewinne" ziemniaki, kukurydza, czy ryż bywają także przyczyną wysypek. Wielu lekarzy i dietetyków poleca natomiast dyniowate (dynia, cukinia, kabaczek), które rzeczywiście relatywnie rzadko uczulają. Warto jest przeprowadzić prowokację takimi warzywami jak kalafior, czy brokuły. Musimy także pamiętać, że karmienie dziecka piersią jest najlepszym lekarstwem przeciwko alergiom.
Przepisy na smaczne i relatywnie mało uczulające dania początkowe dla niemowląt
Ziemniak z koperkiem
ziemniak 1 mały
koperek do posypania
Ziemniaka umyj, obierz i następnie ugotuj, podaj dziecku po łyżeczce, możesz posypać koperkiem.
Zupa krem z warzyw
pietruszka 1 mała
marchewka 1 mała
burak 1 mały
Pietruszkę, marchewkę i buraka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj w małej ilości wody i na końcu zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.
Tekst dla osesek.pl: Elżbieta Trojanowska, dietetyk