Delikatne ciasteczka z twarogiem to smaczna przekąska.
Składniki
- 150 g mąki
- 150 g białego niezbyt wilgotnego sera
- 150 g miękkiego masła
- żółtko
- cukier puder
Niezbędne przybory kuchenne
- miska
- stolnica
- nóż
- wałek do ciasta
- szklanka, literatka lub inne naczynie o niewielkiej średnicy
- piekarnik
Sposób przyrządzenia
Ser utrzyj w misce na jednolitą masę. Masło posiekaj. Wyłóż ser na stolnicę, dodaj mąkę, masło i żółtko. Siekaj składniki nożem tak długo aż się połączą, po czym lekko zagnieć ciasto ręką. Ciasto rozwałkuj na ok. 2 mm, wycinaj najlepiej literatką małe ciasteczka. Piekarnik nagrzej do 1800C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, i ułóż na niej ciasteczka. Piecz przez ok. 8 do 14 min. Wyjmij z pieca, ostudź i posyp cukrem pudrem. Smaczne na ciepło i na zimno.
fot.
Fotolia