Ciasteczka serowe - Małdrzyki po 12 miesiącu

Delikatne ciasteczka z twarogiem to smaczna przekąska.

ciasteczka serowe małdrzyki

Składniki

  • 150 g mąki
  • 150 g białego niezbyt wilgotnego sera
  • 150 g miękkiego masła
  • żółtko
  • cukier puder

Niezbędne przybory kuchenne

  • miska
  • stolnica
  • nóż
  • wałek do ciasta
  • szklanka, literatka lub inne naczynie o niewielkiej średnicy
  • piekarnik

Sposób przyrządzenia

Ser utrzyj w misce na jednolitą masę. Masło posiekaj. Wyłóż ser na stolnicę, dodaj mąkę, masło i żółtko. Siekaj składniki nożem tak długo aż się połączą, po czym lekko zagnieć ciasto ręką. Ciasto rozwałkuj na ok. 2 mm, wycinaj najlepiej literatką małe ciasteczka. Piekarnik nagrzej do 1800C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, i ułóż na niej ciasteczka. Piecz przez ok. 8 do 14 min. Wyjmij z pieca, ostudź i posyp cukrem pudrem. Smaczne na ciepło i na zimno.

fot.
Fotolia