Kruche ciasteczka karmelowe po 12 miesiącu

Kruche ciasteczka karmelowe po 12 miesiącu

przepisy na ciasteczka dla dzieci
Składniki:
  • 2 szklanki maki
  • 225g masła o temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych - opcjonalnie
Niezbędne przybory kuchenne:
  • 2 miski
  • mikser
  • blacha - najlepiej dwie
  • papier do pieczenia
  • lodówka
  • folia spożywcza
  • stolnica
  • wałek
  • nóż lub foremki
  • piekarnik
Sposób przygotowania:

W dużej misce mikserem utrzyj masło z cukrem.

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodawaj stopniowo do masy maślanej, mąkę i dokładnie ucieraj. Na koniec wmieszaj orzechy.

Ciasto podzielić na dwie części, lekko spłaszczyć owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.

Stolicę podsyp mąką, ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm. Pokrój na kwadraty lub wykrawaj kształty foremkami, ponakłuwaj lekko widelcem i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190C i piecz do zrumienienia ok. 15 min.

 

 

fot.
Fotolia