Kruche ciasteczka karmelowe po 12 miesiącu
Składniki:Niezbędne przybory kuchenne:
- 2 szklanki maki
- 225g masła o temperaturze pokojowej
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- 2 miski
- mikser
- blacha - najlepiej dwie
- papier do pieczenia
- lodówka
- folia spożywcza
- stolnica
- wałek
- nóż lub foremki
- piekarnik
W dużej misce mikserem utrzyj masło z cukrem.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodawaj stopniowo do masy maślanej, mąkę i dokładnie ucieraj. Na koniec wmieszaj orzechy.
Ciasto podzielić na dwie części, lekko spłaszczyć owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Stolicę podsyp mąką, ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm. Pokrój na kwadraty lub wykrawaj kształty foremkami, ponakłuwaj lekko widelcem i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190C i piecz do zrumienienia ok. 15 min.
fot.
Fotolia