Czy smaki produktów, które jedzą matki, przenikają do ich mleka?
Smaki produktów, które jedzą matki, bardzo szybko przenikają do ich mleka - wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Kopenhaskim.
18 karmiących kobiet oddało próbki mleka przed i po zjedzeniu kapsułek o określonych smakach. Smak banana był wyczuwalny przez godzinę po zjedzeniu owocu, a mentol - aż przez osiem godzin. Smak lukrecji czy kminku utrzymywał się średnio dwie godziny.
Poprzednie badania sugerowały, że dieta matek karmiących wpływa na smakowe upodobania dzieci.
Kobiety często obawiają się jeść niektóre potrawy w obawie przed tym, że to zniechęci dziecko do ssania. Naukowcy podkreślają jednak, że w większości przypadków mleko zmienia smak najwyżej na kilka godzin.
Badacze odkryli, że czas, w jakim smaki pojawiają się i znikają, różnił się między badanymi. Mimo to smaki znikają w ciągu maksymalnie ośmiu godzin.
Dr Helene Hausner przekonuje, że różnice w mleku matki mogą zwiększać tolerancję dziecka na nowe smaki. "Karmienie piersią przygotowuje dziecko do wyzwań smakowych i nowych doświadczeń z jedzeniem" - uważa Hausner.
Wyniki badań przytacza magazyn "New Scientist". MRT, PMW
PAP - Nauka w Polsce / 2008-07-28