Ryby dobre dla karmiących

Czy kobiety w ciąży i karmiące powinny jeść ryby i inne owoce morza.

ryby dobre dla karmiących

Kobiety w ciąży i karmiące powinny jeść w ciągu tygodnia co najmniej 340 gramów ryb i innych zwierząt morskich. Korzyści z takiej diety związane z rozwojem mózgu dziecka, znacznie przewyższają niepokoje dotyczące ewentualnego skażenia mięsa rtęcią - tłumaczą naukowcy amerykańscy.
Zalecenia te stoją w pewnej sprzeczności z wcześniejszymi ostrzeżeniami ekspertów amerykańskiego rządu ds. zdrowia i żywności. Mówili oni, że kobiety z tej grupy powinny ograniczyć ilość zjadanych ryb. Jak tłumaczono, ich mięso - i innych zwierząt morskich - może zawierać rtęć, która uszkadza układ nerwowy płodu. Zalecano, by tygodniowo zjadać nie więcej niż 340 gramów tego rodzaju produktów.

Jednak ostatnio 14 lekarzy położników i dietetyków z USA uznało, że choć groźba zatrucia rtęcią jest jedynie teoretyczna, to ostrzeżenia te przestraszyły wiele ciężarnych kobiet na tyle, że unikają one ryb, pozbawiając siebie i swoje dzieci bardzo ważnych składników odżywczych.

Ryby zawierają m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, bardzo dobre dla rozwoju mózgu. Produkty te są też ważne dla rozwoju zdolności ruchowych dziecka. Pomagają również zapobiegać depresji poporodowej u młodych matek - twierdzą naukowcy.

Nowe zalecenie dotyczące ryb wydali lekarze współpracujący z przymierzem na rzecz zdrowia matek i dzieci National Healthy Mothers, Healthy Babies Coalition, w skład którego wchodzą m.in. centra kontroli i zapobiegania chorób czy Amerykańska Szkoła Wyższa Ginekologii i Położnictwa.

Naukowcy poinformowali o wynikach swoich ostatnich badań, podczas których w USA nie odnotowano przypadku skażenia płodu rtęcią w efekcie spożycia ryb.

Obecnie kobietom planującym ciążę, ciężarnym i karmiącym eksperci zalecają dwa-trzy razy w tygodniu jedzenie np. łososia, tuńczyka, sardynek i makreli oraz krewetek, krabów i małży.

W Polsce matkom karmiącym radzi się jednak, aby ryby wprowadzały do diety z dużą ostrożnością. Zdarza się bowiem, że jedzenie ryb przez matki karmiące piersią powoduje u noworodków i bardzo małych niemowląt uczulenia.

Źródło: PAP / 07.10.2007

fot.
Fotolia