Por po 7 miesiącu
Dwuletnia roślina zielona z rodziny amarylkowatych pochodząca ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie znano ją już od przeszło 4,5 tysięcy lat.
Dwuletnia roślina zielona z rodziny amarylkowatych pochodząca ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie znano ją już od przeszło 4,5 tysięcy lat.
Dzięki swoim walorom odżywczym i energetycznym oraz szerokim zastosowaniu gospodarczym, malina stała się szybko popularna nie tylko w staropolskiej kuchni, ale również w domowych apteczkach.
Ojczyzną moreli są Chiny, drzewka morelowe uprawiane tam były już 3 tysiące lat p.n.e. Morela trafiła do Europy dzięki ogrodnikom arabskim. W I w n.e. znana była już w Rzymie i stamtąd rozpowszechniła się na niemal całym kontynencie.
Odmiana kapusty warzywnej. Znano ją już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa. Pierwsze uprawy w Europie Zachodniej pojawiły się w końcu XVIII wieku. Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku.
Znana jest w Europie od czasów prehistorycznych. Świadczą o tym znalezione na terenach Włoch i Szwajcarii wykopaliska suszonych gruszek z epoki kamienia łupanego i epoki brązu. Przywędrowały na tereny dzisiejszej Grecji z Persji. Już 1000 lat p.n.e. należały do najbardziej ulubionych owoców.
W Polsce buraki były znane w średniowieczu, podawano je na stole Władysława Jagiełły. Od tego czasu buraki ćwikłowe należą w naszym kraju do najpopularniejszych warzyw.