Ojczyzną moreli są Chiny, drzewka morelowe uprawiane tam były już 3 tysiące lat p.n.e. Morela trafiła do Europy dzięki ogrodnikom arabskim. W I w n.e. znana była już w Rzymie i stamtąd rozpowszechniła się na niemal całym kontynencie.
Ojczyzną moreli są Chiny, drzewka morelowe uprawiane tam były już 3 tysiące lat p.n.e. Morela trafiła do Europy dzięki ogrodnikom arabskim. W I w n.e. znana była już w Rzymie i stamtąd rozpowszechniła się na niemal całym kontynencie.
Te smaczne i delikatne owoce maja kilka odmian.
W czerwcu pojawiają się duże owoce dochodzące nawet do 70 g, o jasnożółtej barwie i mączystym miąższu, które pochodzą z Włoch, Hiszpanii i Kalifornii.
Pod koniec lipca natomiast na rynku można znaleźć czerwoną odmianę de Rivesaltes. Zaś różowo-pomarańczowe morele pochodzące z francuskiej Prowansji są bardzo aromatyczne i soczyste.
Według znawców najlepsze morele pochodzą z Turcji i Grecji. Są bardzo duże, ciemne, o smaku muszkatelowym.
Morele są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Są bogate w witaminę A, B, C i PP, mają dużo żelaza, fosforu, potasu.
Dzięki znacznej zawartości żelaza, morele powinny stanowić ważny składnik diety osób cierpiących na niedokrwistość.
Zalecane są również jako składnik diety w chorobach sercowo- naczyniowych.
Są zasadotwórcze, suszone MORELE należą do najbardziej zasadotwórczych owoców świata.