W Polsce buraki były znane w średniowieczu, podawano je na stole Władysława Jagiełły. Od tego czasu buraki ćwikłowe należą w naszym kraju do najpopularniejszych warzyw.
Buraki ćwikłowe, zgrubiałe korzenie rośliny dwuletniej z rodziny kosmosowych, która była uprawiana już w starożytności w rejonie Morza Śródziemnego. W Polsce buraki były znane w średniowieczu, podawano je na stole Władysława Jagiełły. Od tego czasu buraki ćwikłowe należą w naszym kraju do najpopularniejszych warzyw,ze względu na walory smakowe, jak i odżywcze.
Na zaparcia i anemię
Buraki są pożywne i lekkostrawne, zawierają duże ilości związków cukru, pektyn, karotenoidów, antocyjanów, kwasów organicznych (jabłkowego, cytrynowego i szczawiowego), witamin (najwięcej C, B2 i prowitaminy A) oraz związków mineralnych, w tym związków wapnia, żelaza, potasu, sodu, i magnezu. Buraki maja właściwości zasadotwórcze.
Witaminy z grupy B, witamina C oraz prowitamina A znajdują się również w młodych liściach i ogonkach buraka, z których gotuje się zupę - botwinę.,
Ze względu na dużą zawartość błonnika korzeń buraka jest dobrym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałającym zaparciom.
Burak ma również zastosowanie przy leczeniu niedokrwistości wynikającej z braku żelaza, anemii oraz nadciśnienia tętniczego. Buraki są wskazane przy nerwicach i odwapnieniu organizmu.
Buraki nie są wskazane przy cukrzycy.