Krupnik z porem w głównej roli dla dziecka po 18 miesiącu. Zupa na wywarze warzywnym z porem, żółtkiem i kaszą jęczmienną. danie dobre dla całej rodziny!
Krupnik z porem w głównej roli dla dziecka po 18 miesiącu. Zupa na wywarze warzywnym z porem, żółtkiem i kaszą jęczmienną. danie dobre dla całej rodziny!
Składniki
- 1 młody por
- 1 mała marchewka pokrojona w kostkę
- 1/4 cebuli
- 1 łyżka masła,
- garść kaszy jęczmiennej,
- 125 -150 ml wywaru warzywnego na oliwie z oliwek,
- 1 żółtko,
- 2 -3 łyżki śmietany kremówki,
- biały pieprz,
- gałka muszkatołowa
Niezbędne przybory kuchenne
- deska do krojenia
- nóż
- garnek
- łyżka do mieszania
Sposób przyrządzenia
Pory dokładnie umyj i pokrój w cienkie krążki. Cebule drobno posiekaj. W garnku roztop masło dodaj pory i duś je do miękkości na małym ogniu. Gdy będą miękkie dodaj cebulę, poduś jeszcze przez chwile. Wlej gorący wywar warzywny dodaj marchewkę oraz kaszę i gotuj, aż marchewka i kasza będąmiękki. Przypraw pieprzem i gałką. Zdejmij z ognia. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem i dodaj do gorącej zupy, energicznie przy tym mieszając.