Ogórkowa po 10 miesiącu

Smaczna domowa zupka ogórkowa z mięsem i oczywiście z ogórkiem kwaszonym dla niemowlęcia po 10 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!
 

przepis na zupa ogórkowa

Smaczna domowa zupka ogórkowa z mięsem i oczywiście z ogórkiem kwaszonym dla niemowlęcia po 10 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!

Składniki

  • chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
  • 1 mała marchewka
  • ½ pietruszki
  • mały kawałek selera
  • ½ pora
  • koperek
  • łyżeczka masła
  • ½ ziemniaka
  • 1 mały ogórek kwaszony
  • woda
  • szczypta pieprzu

Niezbędne urządzenia kuchenne

  • garnek
  • tarka
  • nóż
  • deska do krojenia
  • patelnia

Sposób przyrządzenia

W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Obierz ze skórki ogórka kiszonego, zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Na małej patelni roztop odrobinę masła i podduś ogórka. Dodaj ogórka do garnuszka zagotuj, posyp koperkiem i zupka gotowa.

fot.
Fotolia