Smaczna domowa zupka ogórkowa z mięsem i oczywiście z ogórkiem kwaszonym dla niemowlęcia po 10 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!
Smaczna domowa zupka ogórkowa z mięsem i oczywiście z ogórkiem kwaszonym dla niemowlęcia po 10 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!
Składniki
- chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
- 1 mała marchewka
- ½ pietruszki
- mały kawałek selera
- ½ pora
- koperek
- łyżeczka masła
- ½ ziemniaka
- 1 mały ogórek kwaszony
- woda
- szczypta pieprzu
Niezbędne urządzenia kuchenne
- garnek
- tarka
- nóż
- deska do krojenia
- patelnia
Sposób przyrządzenia
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Obierz ze skórki ogórka kiszonego, zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Na małej patelni roztop odrobinę masła i podduś ogórka. Dodaj ogórka do garnuszka zagotuj, posyp koperkiem i zupka gotowa.