Zupa z lanymi kluskami dla dziecka po 10 miesiącu

Pyszna zupka z mięsem i warzywami z dodatkiem delikatnych drobnych lanych kluseczków dla niemowlęcia po 10 miesiącu.

przepisy dla dzieci i niemowląt

Prosty przepis na zupę z lanymi kluskami dla dzieci 

Pyszna zupka z mięsem i warzywami z dodatkiem delikatnych drobnych lanych kluseczków dla niemowlęcia po 10 miesiącu.

Składniki na rosołek z lanymi kluskami 

  • chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
  • 1 mała marchewka
  • ½ pietruszki
  • mały kawałek selera
  • ½ pora
  • natka pietruszki
  • łyżeczka masła
  • 3 łyżeczki maki pszennej lub kukurydzianej
  • żółtko
  • woda
  • szczypta pieprzu

Niezbędne przybory kuchenne

  • miseczka
  • tarka do jarzyn
  • deska do krojenia
  • nóż
  • garnek
  • łyżka do mieszania


Jak przygotować lane kluski 

Surowe żółtko rozmieszaj z 3 łyżeczkami mąki pszennej lub kukurydzianej, dodaj łyżeczkę wody (w zależności od gęstości, musi być jak bardzo gęsta śmietana).

Jak przygotować zupę - rosołek 

W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięso. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na gotującą się zupę wlej ciasto cienkim strumieniem i mieszaj, żeby zrobiły się małe kluseczki. Gotuj całość aż kluseczki wypłyną na wierzch ok. 3-4 minutki. Posyp posiekaną natką pietruszki, dodaj posiekane mięsko i gotowe!

fot.
Fotolia