Babeczki skradły nasze serca, można jej jeść o każdej porze dnia i przy każdej okazji. Muffinki z tego przepisu zawsze się udają.
Babeczki skradły nasze serca, można jej jeść o każdej porze dnia i przy każdej okazji. Muffinki z truskawkami z tego przepisu zawsze się udają. Bo muffinki to taki wdzięczny wypiek - łatwy i szybki w przygotowaniu - właściwie sprowadza się do połączenia składników, a do tego smaczny i uroczy.
Kiedy upieczesz babeczki w domu masz pewność z czego są zrobione i że nie zawierają dziwnych dodatków.
Składniki na muffinki z truskawkami
- 70g mąki orkiszowej typ 700
- 30g mąki ze mielonych migdałów – truskawki uwielbiają się z migdałami - jeśli nie masz zastąp taką samą ilością maki orkiszowej
- 3 białka z jajek + szczypta soli
- 3 łyżki nierafinowanego trzcinowego cukru pudru
- 75g roztopionego i przestudzonego masła klarowanego
- 6 mrożonych lub świeżych truskawek
Potrzebujesz naczynie i mikser do ubicia białek, przesiewak do mąki, naczynie w którym roztopisz masło, dużą miskę, mieszadło, łyżkę do nakładania ciasta do foremek, silikonowe foremki do muffinek lub blacha do pieczenia muffinek + papilotki do muffinek. Z podanych składników wyjdzie 6-8 babeczek w zależności od wielkości wgłębień w formie.
Jeśli masz blachę na 12 wgłębień podwój ilość składników
Jak zrobić muffinki z truskawkami - przepis na babeczki
- Mrożone truskawki wyłóż na talerzyk tak, by się trochę rozmroziły; świeże umyj i osusz, oderwij szypułki.
- Roztop masło. Naczynie z masłem włóż do większego naczynia z gorącą wodą tak, by do masła nie nalała się woda. Pod wpływem ciepła masło zacznie się rozpuszczać. Mieszaj masło do całkowitego rozpuszczenia.
- Białka ze szczyptą soli ubij na prawie sztywną pianę. Dodaj cukier i dalej chwilę ubijaj, aż piana połączy się z cukrem.
- Przełóż białka do miski, dodaj przesianą mąkę, wymieszaj.
- Dodaj roztopione masło i szybko wymieszaj do połączenia składników.
- Nałóż łyżką porcje ciasta do foremek. Na końcu w każdą porcję ciasta wetknij po truskawce.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 170°C z termoobiegiem i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wyłóż na kratkę do przestudzenia.
Można jeść jeszcze ciepłe. Smacznego