Przepis na muffinki z truskawkami

Babeczki skradły nasze serca, można jej jeść o każdej porze dnia i przy każdej okazji. Muffinki z tego przepisu zawsze się udają. 

muffinki z truskawkami przepis

Babeczki skradły nasze serca, można jej jeść o każdej porze dnia i przy każdej okazji. Muffinki z truskawkami z tego przepisu zawsze się udają. Bo muffinki to taki wdzięczny wypiek - łatwy i szybki w przygotowaniu - właściwie sprowadza się do połączenia składników, a do tego smaczny i uroczy.

Kiedy upieczesz babeczki w domu masz pewność z czego są zrobione i że nie zawierają dziwnych dodatków. 

Składniki na muffinki z truskawkami

  • 70g mąki orkiszowej typ 700
  • 30g mąki ze mielonych migdałów – truskawki uwielbiają się z migdałami - jeśli nie masz zastąp taką samą ilością maki orkiszowej
  • 3 białka z jajek + szczypta soli
  • 3 łyżki nierafinowanego trzcinowego cukru pudru
  • 75g roztopionego i przestudzonego masła klarowanego
  • 6 mrożonych lub świeżych truskawek

Potrzebujesz naczynie i mikser do ubicia białek, przesiewak do mąki, naczynie w którym roztopisz masło, dużą miskę, mieszadło, łyżkę do nakładania ciasta do foremek, silikonowe foremki do muffinek lub blacha do pieczenia muffinek + papilotki do muffinek. Z podanych składników wyjdzie 6-8 babeczek w zależności od wielkości wgłębień w formie. 

Jeśli masz blachę na 12 wgłębień podwój ilość składników

Jak zrobić muffinki z truskawkami - przepis na babeczki

  • Mrożone truskawki wyłóż na talerzyk tak, by się trochę rozmroziły; świeże umyj i osusz, oderwij szypułki. 
  • Roztop masło. Naczynie z masłem włóż do większego naczynia z gorącą wodą tak, by do masła nie nalała się woda. Pod wpływem ciepła masło zacznie się rozpuszczać. Mieszaj masło do całkowitego rozpuszczenia. 
  • Białka ze szczyptą soli ubij na prawie sztywną pianę. Dodaj cukier i dalej chwilę ubijaj, aż piana połączy się z cukrem. 
  • Przełóż białka do miski, dodaj przesianą mąkę, wymieszaj. 
  • Dodaj roztopione masło i szybko wymieszaj do połączenia składników. 
  • Nałóż łyżką porcje ciasta do foremek. Na końcu w każdą porcję ciasta wetknij po truskawce. 
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 170°C z termoobiegiem i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wyłóż na kratkę do przestudzenia.

Można jeść jeszcze ciepłe. Smacznego

Autor: Sylwia Stasiów

chucham, dmucham, pielęgnuje na osesek.pl

fot.
osesek.pl