Zapiekanka z chałki po 24 miesiącu

Pyszna zapiekanka z chałki po 24 miesiącu. Danie reaktywcja dobre na powieczorek lub ciepłą kolację.

zapiekanka z chałki

Pyszna zapiekanka z chałki po 24 miesiącu. Danie reaktywcja dobre na powieczorek lub ciepłą kolację.

Składniki

  • 4 kromki czerstwej chałki
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 1 łyżka rodzynek (mogą być inne suszone owoce)
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

Niezbędne przybory kuchenne

  • mikser
  • naczynie żaroodporne

Sposób przyrządzenia

Rodzynki namocz w wodzie, jeżeli użyjesz np. suszone morele to po namoczeniu je pokrój.

Czerstwą chałkę pokrój w kostkę.

Następnie zmiksuj mleko z jajkiem, cukrem, roztopionym masłem i cynamonem do jednolitej konsystencji. Dodaj pokrojoną chałkę i namoczone rodzynki. Dokładnie wymieszaj.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem a następnie wlej przygotowaną wcześniej masę i wstaw do zimnego piekarnika.

Piecz w temperaturze 180C około 30 minut aż góra zarumieni się.

Smacznego !

fot.
Fotolia