Pyszna zapiekanka z chałki po 24 miesiącu. Danie reaktywcja dobre na powieczorek lub ciepłą kolację.
Pyszna zapiekanka z chałki po 24 miesiącu. Danie reaktywcja dobre na powieczorek lub ciepłą kolację.
Składniki
- 4 kromki czerstwej chałki
- szklanka mleka
- jajko
- 1 łyżka rodzynek (mogą być inne suszone owoce)
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
Niezbędne przybory kuchenne
- mikser
- naczynie żaroodporne
Sposób przyrządzenia
Rodzynki namocz w wodzie, jeżeli użyjesz np. suszone morele to po namoczeniu je pokrój.
Czerstwą chałkę pokrój w kostkę.
Następnie zmiksuj mleko z jajkiem, cukrem, roztopionym masłem i cynamonem do jednolitej konsystencji. Dodaj pokrojoną chałkę i namoczone rodzynki. Dokładnie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem a następnie wlej przygotowaną wcześniej masę i wstaw do zimnego piekarnika.
Piecz w temperaturze 180C około 30 minut aż góra zarumieni się.
Smacznego !