Szybko znikające ciasteczka maślane do wykrawania.
Szybko znikające ciasteczka maślane do wykrawania.
Składniki:
Niezbędne przybory kuchenne:
- 170g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 450g szklanki maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- 2 miski
- mikser
- blacha - najlepiej dwie
- papier do pieczenia
- łyżeczka
- piekarnik
W dużej misce mikserem utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i dalej ucieraj, do połączenia składników.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Dodawaj stopniowo do masy maślanej, mąkę i dokładnie ucieraj.
Ciasto podziel na dwie części, spłaszcz owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez min 1 godzinę.
Piekarnik nagrzej do 180C, blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkuj na stolnicy obsypanej mąką na grubość ok. 5 mm, wycinaj foremkami kształty i układaj na blaszce zachowując dostępy.
Piecz ok. 10 min aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzone ciasteczka możesz ozdobić lukrem, stopioną czekoladą i innymi dodatkami.
fot.
Fotolia