W sezonie na dynie musisz wykorzystać ten przepis. Aromatyczne danie z polędwiczek wieprzowych i dyni.
Składniki
- 200g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni
- 1 mała polędwiczka wieprzowa
- 1 dymka lub cebula cukrowa
- szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki łagodnego curry
- oliwa z oliwek
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- brązowy ryż
Niezbędne przybory kuchenne
- nóż
- deska do krojenia
- patelnia
- wyciskarka do czosnku
- garnek
- blender
Sposób przyrządzania:
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Mięso umyj i pokrój w kostkę lub w paski i wymieszaj z przyprawami. Dynię posiekaj w drobną kostkę. Cebulę pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i podsmaż. Dodaj dynię i duś wszystko ok. 15 min. Dodaj ryż, natkę pietruszki i wszystko wymieszaj.
fot.
Fotolia