Gulasz z królika po 10 miesiącu

Dziś zaproponuj swojemu maluszkowi delikatny gulasz z mięsa królika z marchewką i koperkiem.

przepisy dla dzieci

Składniki

  • 250 g mięsa z królik
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • włoszczyzna
  • marchewka
  • łyżka mąki pszennej
  • koperek

Niezbędne przybory kuchenne

  • deska do krojenia
  • nóż
  • tarka do jarzyn
  • garnek

Sposób przyrządzenia

Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.

fot.
Fotolia