Kotecki przygotuj ze świeżego mięsa mielonego dobrej jakości i otrąb owsianych.
Składniki
- ½ kg mięska mielonego (indyk, kurczak, cielęcina, wieprzowina, królik)
- 4 - 5 łyżki otrąb owsianych
- pieprz
- zioła prowansalskie
- włoszczyzna
Niezbędne przybory kuchenne
- miseczka
- miska
- garnek
Sposób przyrządzenia
W misce zmieszaj mięso, przyprawy i otręby. Formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego ( na jeden kęs) obtaczając każdy w otrębach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Kiedy warzywa zmiękną wyjmij je, wywar zagotuj i wrzuć pulpeciki. Gotuj aż pulpety wypłyną na powierzchnię ok.15 min.
Uwagi
Z podanej ilości składników otrzymasz oczywiście więcej pulpetów niż twój maluch zje za jednym razem. Surowe pulpeciki możesz zamrozić owijając każdy w folię spożywczą by się nie skleiły.
fot.
Fotolia