Kuleczki mięsne na jeden kęs ze świeżego mięsa mielonego, wystarczy wrzucić na wrzątek ugotować i gotowe. Smacznego!
Składniki
- ½ kg mięska mielonego (indyk, kurczak, cielęcina, wieprzowina, królik)
- 1 jajako
- 2-3 łyżki bułki tartej
- pieprz
- zioła prowansalskie
- włoszczyzna
Niezbędne przybory kuchenne
- miseczka
- miska
- garnek
Sposób przyrządzenia
W małej miseczce roztrzep jajko. W misce zmieszaj mięso, przyprawy i bułkę tartą. Dodaj jajko i dokładnie połącz składniki. Formuj pulpety wielkości orzecha laskowego ( na jeden kęs) obtaczając każdy w bułce tartej. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Kiedy warzywa zmiękną wyjmij je, wywar zagotuj i wrzuć pulpeciki - tyle ile zje twój maluch . Gotuj aż pulpety wypłyną na powierzchnię ok.15 min.
Uwagi
Z podanej ilości składników otrzymasz oczywiście więcej pulpetów niż twój maluch zje za jednym razem. Surowe pulpeciki możesz zamrozić owijając każdy w folię spożywczą by się nie skleiły.
Zamiast bułki tartej można dodać kleik kukurydziany lub ryżowy, kasze manną, płatki gryczane.