Kuleczki mięsne na jeden kęs po 12 miesiącu

Kuleczki mięsne na jeden kęs ze świeżego mięsa mielonego, wystarczy wrzucić na wrzątek ugotować i gotowe. Smacznego!

pulpety mięsne na jeden kęs

Składniki

  • ½ kg mięska mielonego (indyk, kurczak, cielęcina, wieprzowina, królik)
  • 1 jajako
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • włoszczyzna

Niezbędne przybory kuchenne

  • miseczka
  • miska
  • garnek

Sposób przyrządzenia

W małej miseczce roztrzep jajko. W misce zmieszaj mięso, przyprawy i bułkę tartą. Dodaj jajko i dokładnie połącz składniki. Formuj pulpety wielkości orzecha laskowego ( na jeden kęs) obtaczając każdy w bułce tartej. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Kiedy warzywa zmiękną wyjmij je, wywar zagotuj i wrzuć pulpeciki -  tyle ile zje twój maluch . Gotuj aż pulpety wypłyną na powierzchnię ok.15 min.

Uwagi

Z podanej ilości składników otrzymasz oczywiście więcej pulpetów niż twój maluch zje za jednym razem. Surowe pulpeciki możesz zamrozić owijając każdy w folię spożywczą by się nie skleiły.
Zamiast bułki tartej można dodać kleik kukurydziany lub ryżowy, kasze manną, płatki gryczane.

fot.
Fotolia