Chcąc wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie dziecięcego organizmu, jego rozwój oraz odporność, stawiamy przede wszystkim na witaminy i różnego rodzaju mikroelementy. Rzadko kiedy zastanawiamy się nad nieco mniej znanymi składnikami, czego doskonałym przykładem jest inulina – czym dokładnie jest wspomniany tu wielocukier, jakie jest jego działanie i gdzie możemy go znaleźć?
Inulina od podstaw
Słysząc po raz pierwszy o inulinie, można odnieść wrażenie, że jest to jakaś nowa, tajemnicza substancja, którą człowiek stworzył specjalnie na potrzeby przemysłu żywnościowego. Jest to jednak dalekie od prawdy, ponieważ inulina stanowi składnik (konkretnie określając – cukier) naturalnie występujący w owocach oraz warzywach. Idąc tym tropem, łatwo można wywnioskować, że równie naturalne są też efekty, jakie może ona w naszym organizmie wywołać – także w organizmie dziecka.
Co ważne, głównym źródłem pozyskiwania inuliny jest cykoria. Znajdziemy ją jednak również w takich roślinach, jak karczochy, mniszek lekarski, topinambur, por, cebula, szparagi, czosnek, banany, agawa oraz niektóre zboża (żyto, jęczmień, pszenica).
Właściwości inuliny
Zastosowanie opisywanego tu składnika jest naprawdę szerokie. Po pierwsze, inulina doskonale sprawdza się w formie dodatku do potraw – wykazuje właściwości żelujące oraz zagęszczające (stąd też znajdziemy ją m.in. w różnego rodzaju jogurtach oraz innych przetworach mlecznych), pozytywnie wpływa na chrupkość produktów, ale też wspomaga ich trwałość. Co istotne, w zasadzie jest bezzapachowa i bezsmakowa (wyczuwa się w niej niewielką słodkość), dobrze rozpuszcza się w ciepłej wodzie, a do tego jest niskokaloryczna - 1 g inuliny to zaledwie 1,5 kcal (skutkuje to częstym dodawaniem jej do tzw. produktów „light”).
Po drugie – znacznie ważniejsze w kwestii zdrowia – inulina uważana jest za naturalny prebiotyk, czyli produkt stymulujący wzrost oraz pracę korzystnej dla nas mikroflory jelitowej. Wykazuje przy tym także właściwości przypominające błonnik, co istotnie ułatwia trawienie. Działa również przeciwnowotworowo, a korzystać mogą z niej nawet osoby chorujące na cukrzycę.
Wiedza w pigułce – jak działa inulina:
- wzmacnia odporność organizmu (inulina wpływa na wzrost ilości oraz aktywności bakterii w jelicie grubym, które wspierają produkcję czynników immunostymulujących, np. różnego rodzaju przeciwciał),
- pomaga regulować pracę układu pokarmowego (zapobiega m.in. zaparciom, stanom zapalnym, wrzodom etc.),
- obniża poziom tłuszczów oraz cholesterolu we krwi (co ważne, nie redukuje przy tym „zdrowego” cholesterolu) – wpływa więc zapobiegawczo w zakresie chorób układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycy,
- ułatwia wchłanianie jelitowe wielu mikroelementów (np. wapnia, które ma u dzieci ogromny wpływ na zdrowie kości, czy też – istotnego z punktu widzenia prawidłowej pracy układu krwionośnego – żelaza),
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe (związane jest to m.in. z wpływem inuliny na obniżenie panującego w jelitach pH),
- zwiększa poczucie sytości, hamuje apetyt, obniża kaloryczność potraw (może tym samym wspierać proces redukcji wagi).
Inulina dla dzieci
Biorąc pod uwagę zdrowie dziecka, niewątpliwie inulina może pozytywnie oddziaływać na nie zarówno „tu i teraz”, jak i w perspektywie długoterminowej. Na bieżąco sprawdzi się jako czynnik wspomagający wchłanianie niezbędnych mikroelementów. Równie ważne jest jednak jej działanie prewencyjne w odniesieniu do nowotworów, chorób metabolicznych, układu sercowo-naczyniowego czy odporności.
Dane wskazują, iż korzystne skutki przynosi spożywanie 5-8 g inuliny dziennie. Należy przy tym pamiętać, że wiele zależy od stanu zdrowia dziecka oraz jego ewentualnych problemów z układem trawiennym, czy też odpornością.
materiał partnera