Pochodzi z Indii, skąd został sprowadzony do Europy przez Aleksandra Wielkiego i Arabów. Dla większości żyjących na świecie ludzi ryż stanowi podstawę żywienia, uprawiany od 5 tysięcy lat
Pochodzi z Indii, skąd został sprowadzony do Europy przez Aleksandra Wielkiego i Arabów. Dla większości żyjących na świecie ludzi ryż stanowi podstawę żywienia, uprawiany od 5 tysięcy lat. Najwięcej spożywa się go w Chinach, Tajlandii, Indonezji, Indiach i Wietnamie, gdzie żyje ponad połowa ludzkości.
Ryż jest również bardzo ważnym składnikiem w kuchniach europejskich, zwłaszcza włoskiej, hiszpańskiej i francuskiej, gdzie stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań. W kuchni polskiej pojawił się w połowie XVI w.
Ryż dla niemowlaka zamiast ziemniaków, klusek i kaszy
Dzisiaj ryż coraz bardziej wypiera ziemniaki, kluski i kasze. Jest lekkostrawny i zalecany osobom mającym problemy żołądkowo-jelitowe. Ma działanie przeciwbiegunkowe i koi podrażnienia jelit.
Może być podawany na wiele różnych sposobów: w wersji pikantnej, łagodnej, z sosami, warzywami, owocami. Doskonale komponuje się z rybą.
Ryż w diecie niemowlaka – bogate źródło białka i witamin z grupy B
Jest to zboże najbogatsze w białka, natomiast ubogie w tłuszcze.
Ze względu na stosunek sodu do potasu zbliżony do tego, jakim charakteryzuje się krew człowieka, jest jednym ze zbóż najlepiej przyswajalnych przez ludzki organizm. Odznacza się również największą zawartością witamin z grupy B.
Wpływa korzystnie na układ nerwowy i łagodzi alergie.
Rodzaje ryżu
- ryż biały średnioziarnisty używany jest najczęściej do potraw typu włoskie risotto i hiszpańska paella
- ryż biały długoziarnisty - nierozgotowujący się i niesklejający w czasie gotowania
- ryż biały krótkoziarnisty, w którym ugotowane ziarenka lepią się ze sobą, najczęściej używany jest w kuchni japońskiej
- ryż brązowy - nazywany również kompletnym, wymagający dłuższego gotowania, ale bogatszy w witaminy, białka i proteiny; zarodek ryżu brązowego zawiera kwas fitynowy, który wspomaga wydalanie trucizn z organizmu
- ryż dziki - pochodzący z Ameryki Północnej, niebędący tak naprawdę ryżem, lecz nasionami pewnego gatunku trawy wodnej. Ziarna dzikiego ryżu po ugotowaniu mają wspaniały orzechowy smak.
Ryż biały podczas oczyszczania i polerowania traci 80% tłuszczów, 60% minerałów i prawie wszystkie witaminy. Jest wybielany mieszaniną talku i glukozy.
Ryż mogą jeść bez obaw osoby z alergiami na różne składniki pożywienia. Jest szczególnie cenny dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Idealny dla tych, którzy z różnych powodów muszą stosować lekkostrawną dietę.